Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tilastokeskuksen blogi: Isot omistajat jylläävät vuokramarkkinoilla

Huoli vuokra-asuntojen keskittymisestä suurille omistajille näyttää pitävän paikkansa, ilmenee Tilastokeskuksen Anssi Häkkisen tekemästä selvityksestä. Hän kirjoittaa aiheesta Tilastokeskuksen Tieto & trendit -blogissa.

Pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteisista vuokra-asunnoista reilut 40 prosenttia on kolmen suurimman omistajan omistuksessa. Riihimäellä ja Hämeenlinnassa lähes 70 prosenttia uudistuotannosta on mennyt yrityksille, yhteisöille ja yksityishenkilöinä toimiville sijoittajille viime vuosina.

– Helsingin ja Espoon luvut näyttäisivät jäävän selkeästi alle 50 prosentin. Alhaisemmat luvut ovat ymmärrettäviä, sillä näissä kaupungeissa asuntojen neliöhinnat ovat kaikkein korkeimmat, mikä osaltaan alentaa odotettavissa olevaa vuokratuottoa. Tilanne voi kuitenkin vaihdella reippaasti suurten kaupunkien sisällä, Häkkinen kirjoittaa blogissaan.

Se pohjautuu Häkkisen rekisteriaineistojen pohjalta tekemään selvitykseen.

Vapaarahoitteiset vuokra-asunnot ovat Häkkisen mukaan selvästi keskittyneet suurimpiin kaupunkeihin. Pääkaupunkiseudulla on vajaat 36 prosenttia ja kuudessa suurimmassa kaupungissa 54 prosenttia kaikista vapaarahoitteisista vuokra-asunnoista.

Koko maassa kymmenen suurinta omistajaa omistavat vajaat 41 prosenttia kaikista vapaarahoitteisista vuokra-asunnoista. Häkkisen mukaan suurista kaupungeista keskittyneimmät vuokra-asuntomarkkinat vaikuttaisivat olevan Vantaalla. Siellä kymmenen suurinta sijoittajaa omistaa 70 prosenttia vapaarahoitteisista vuokra-asunnoista.

Vapaarahoitteisista asunnoista sijoittajat omistavat tyypillisesti pieniä huoneistoja.

Häkkinen on jättänyt selvityksessään tarkastelun ulkopuolelle kuntien omistamat vuokra-asunnot.