Uusi vertailu paljastaa yllätyksiä asuntojen hinnoista Espoossa – katso tästä, miten oma alueesi sijoittuu 40 asuinalueen listalla

Asuntohinnat: Uudessa vertailussa asuntojen hinnat suhteutettiin kunkin asuinalueen kotitalouksien vuosittaisiin nettoansioihin. Se muuttaa totuttua järjestystä.

Pientalovaltaiset Laajalahti, Latokaski ja Niipperi ovat asuntohinnoiltaan Espoon edullisimpia alueita, kun hinnat suhteutetaan asukkaiden tulotasoon.

Kaikilla kolmella alueella kotitalouksilta vaaditaan alle viiden vuoden nettomediaanitulot keskikokoisen osakeasunnon hankkimiseen.

Kalleimmillaan asunnot ovat mediaanituloihin suhteutettuna Otaniemessä, Otsolahdessa ja Länsikorkeen-Suvikummun alueella. Näiltä alueilta keskimääräisen osakeasunnon hankinta edellyttää kotitalouksilta yli kahdeksan vuoden nettomediaanituloja.

Tiedot käyvät ilmi OP-pankin vertailusta, jossa Espoon eri alueiden asuntojen kalleutta on tarkasteltu tavallisuudesta poikkeavalla tavalla.

Vertailu perustuu osakeasuntojen hankintahinnan sekä kotitalouksien käytettävissä olevien mediaanitulojen suhteeseen. Mitä korkeampi vertailun luku on, sitä kalliimpia asunnot ovat suhteessa kotitalouksien tuloihin.

Esimerkiksi Laajalahden ja Latokasken vertailuluku on 4,8. Otaniemessä se on 10,8 ja Otsolahdessa 8,3.

Espoon halutuimpiin alueisiin kuuluvassa Tapiolassa luku on 7,57.

Vertailun tulos ei tarkoita, että Otaniemen asunnot olisivat Espoon kalleimpia, vaan tulosta selittää ennen muuta se, että Otaniemessä asuu paljon pienituloisia opiskelijoita.

Heidän tuloillaan asunnonkin hankkinen vaatii vuosia.

Tapiolan vertailuluku kertoo alueen arvostuksesta. Vaikka tapiolalaisten tulot ovat keskimääräistä paremmat, ovat asuntojen hinnatkin korkeat.

Toisaalta vertailu kertoo, että asuntojen hinnat eivät ole karanneet pilviin halutuimmillakaan Espoon asuinalueilla.

OP-ryhmän ekonomisti Joona Widgrén sanoo hintakuplaa, että ei näyttäisi olevan edes pk-seudun himotuimmilla alueilla kuten Helsingin Kaivopuistossa tai Kaartinkaupungissa.

– Näillä kalleimmilla alueillakin (vertailu)lukema on noussut varsin maltillisesti. Asuntojen hinnat ovat kyllä nousseet, mutta niin ovat alueen asukkaiden käytettävissä olevat tulotkin.

Espoossa edullisimpien alueiden vertailuluku ei poikkea merkittävästi myöskään koko Suomen keskiarvosta, joka on 4,0. Kaikkien Espoon tai muunkaan pk-seudun alueiden asuntohinnat eivät ole siis karanneet muun Suomen hintoihin verrattuna, kuten usein väitetään.

Widgrén huomauttaa, että tällöin vertailussa pitää huomioida Espoon tulotaso, joka on korkeampi kuin Suomessa keskimäärin.

– Espoon kaikilla alueilla asuntojen keskihinnat ylittävät kuitenkin koko Suomen asuntohintojen keskiarvon.

Vertailun espoolaisittain edullisimman alueen Laajalahden sijoitusta voi Widgrénin mukaan selittää se, että Laajalahdessa on keskimääräistä isompia ja iäkkäämpiä asuntoja. Näitä hintatekijöitä ei ole erikseen huomioitu vertailussa.

Vertailun perusteella asunnot näyttävät hintavilta myös esimerkiksi Matinkylässä. Uudisrakentaminen onkin nostanut Matinkylän hintatasoa, mutta tulosta myös alueen tulotaso keskimääräistä pienempi, Widgrén sanoo.

OP:n ekonomistit ennustavat asuntohintojen nousun jatkuvan edelleen: tänä vuonna keskimäärin 4,5 prosentin ja ensi vuonna 3 prosentin vauhtia.

Pääkaupunkiseudulla hinnat nousevat muuta maata kiivaammin myös lähikuukausina.

Espoossa hintojen nousu on kiivainta alueilla, joista on hyvät liikenneyhteydet, ennustaa Widgrén. Tällaisiin seutuihin kuuluu esimerkiksi länsimetron varren alueet.

Oma asunto vastaa 5–10 vuoden tienestiä

Näin monen vuoden nettotuloja asunnon hinta Espoon eri alueilla vastaa

Otaniemi 10,6 vuotta

Otsolahti 8,3 vuotta

Länsikorkee-Suvikumpu 8,05 vuotta

Tapiola 7,57 vuotta

Matinkylä 7,46 vuotta

Saunalahti-Kattilalaakso 7,44 vuotta

Haukilahti 7,34 vuotta

Kilo 7,23 vuotta

Westend 7,19 vuotta

Niittykumpu 6,95 vuotta

Sepänkylä-Kuurinniitty 6,36 vuotta

Pohjois-Tapiola 6,3 vuotta

Pohjois-Leppävaara 6,3 vuotta

Etelä-Leppävaara 6,23 vuotta

Bemböle-Pakankylä 6,23 vuotta

Uusmäki 6,18 vuotta

Malminmäki-Eestinlaakso 6,16 vuotta

Espoon Keskus 6,14 vuotta

Olari 6,05 vuotta

Espoonlahti 6,03 vuotta

Lintuvaara 6,02 vuotta

Soukka 5,81 vuotta

Kaitaa 5,8 vuotta

Nihtisilta 5,75 vuotta

Friisilä 5,7 vuotta

Kauklahti 5,64 vuotta

Finnoo-Eestinmalmi 6,63 vuotta

Lähderanta 5,6 vuotta

Mankkaa 5,52 vuotta

Nöykkiönpuro 5,51 vuotta

Lippajärvi-Järvenperä 5,46 vuotta

Karakallio 5,44 vuotta

Jupperi 5,31 vuotta

Viherlaakso 5,23 vuotta

Gumböle-Karhusuo 5,23 vuotta

Kalajärvi 5,2 vuotta

Tuomarila-Suvela 5,06 vuotta

Niipperi 4,99 vuotta

Laajalahti 4,76 vuotta

Latokaski 4,76 vuotta

Vertailun pohjana on käytetty kunkin alueen keskikokoisen osakehuoneiston hintaa sekä alueiden kotitalouksien käteen jääviä nettoansioita. Palkkatulon lisäksi ansoissa huomioidaan esimerkiksi pääomatulot.

Lähde: OP

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut