Liikenne: Nyt tutkitaan tarkemmin, millaisia varikkojen pitäisi olla ja milloin niitä tarvitaan. Sijaintiin uusi selvitys ei ota kantaa. Vaihtoehtoina ovat olleet muun muassa Mankki ja Luoma.
Viime aikoina hiljaiselossa olleessa uusien lähijunavarikkojen suunnittelussa selvitetään seuraavaksi tarkemmin, millaisia varikkoja ja milloin niitä tarvitaan.
Väyläviraston aluksi vetämän hankkeen vetovastuu on siirtynyt Pääkaupunkiseudun junakalusto Oy:lle.
Yhtiö omistaa lähijunat, jotka on vuokrattu HSL:lle ja sitä kautta luovutettu VR:n käyttöön.
Yhtiön omistajat ovat pääkaupunkiseudun kaupungit.
Junakalustoyhtiön toimitusjohtaja Veli-Pekka Hakatie kertoo, että varikkoselvitys valmistuu näillä näkymin ensi keväänä.
Varikkojen sijaintipaikkoihin ei Hakatien mukaan oteta varsinaisesti tässä vaiheessa kantaa. Sijainti on ollut kuuma kysymys Espoossa ja Kirkkonummella, joissa valtavan kokoinen varikko on herättänyt myös vastustusta. Varikolle on aiemmin kaavailtu tiloja vähintään 70 yli sadan metrin pituiselle junalle.
Varikkojen sijaintipaikoista on olemassa Väyläviraston selvitykset viime ja toissa vuodelta.
Niissä vaihtoehtoina olivat rantaradan tarkastelussa Espoon Mankki ja Kirkkonummen Luoma ja Vuohimäki.
Sijaintipaikka-asiassa ei ole odotettavissa mitään uutta pitkään aikaan. Mankin ja Luoman osalta ratkaisevaa on hallinto-oikeuden ja lopulta todennäköisesti korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisut.
Varikkovaraus merkittiin Luoman ja Mankin kohdille viime vuonna hyväksytyssä maakuntakaavassa, josta on jätetty useita valituksia.
Koronallakin voi olla varikkohankkeeseen oma vaikutuksensa. Joukkoliikenteen käytön ennustetaan palaavan edes vuoden 2019 tasolle vasta parin kolmen vuoden sisällä.
HSL kiirehti varikkohanketta ennen korona-aikaa. Uusi lähijunavarikko katsottiin välttämättömäksi, kun rantaradalle kaavaillaan lisäliikennettä, mikä vaatii myös lisää junakalustoa.
Espoon kaupunkirata on jo päätetty toteuttaa. Lisäraiteiden rakentaminen Leppävaaran ja Kauklahden välille alkaa piakkoin. Uuden radan on määrä olla valmis vuonna 2028.
HSL on valmistellut pidemmän aikaan 30–40 uuden lähijunan hankintaa. Viime vuonna päätöksenteossa otettiin vuoden aikalisä.
Syynä oli koronaepävarmuus ja toisaalta junavarikkopäätösten viipyminen. Uusia junia ei voida HSL:n mukaan ryhtyä ostamaan ennen kuin varikosta on olemassa jotain varmuutta.