Yli 12-vuotiaista espoolaisista 84 prosenttia saanut yhden ja 63 kaksi koronarokotetta – Terveyspalvelujen johtaja: "Jossain vaiheessa meidän on uskallettava luopua rajoituksista ja testaamisista"

Espoon Metro Areenalla on rokotettu massoittain espoolaisia. Arkisto / Anneli Tuominen-Halomo
Katja Riihola

Katja Riihola

– Tilanne on rauhallinen. Sairaalahoidon tarve on vähäistä ja ilmaantuvuusluku on laskussa, kuvailee terveyspalvelujen johtaja Markus Paananen Espoon epidemiatilannetta.

Koronaviruksen ilmaantuvuusluku oli torstaina 304,4, kun se vielä maanantaina oli 329,3. Luku kertoo kuinka monta koronatautitapausta Espoossa on ollut 14 vuorokauden aikana 100 000 asukasta kohden.

Espoon ilmaantuvuusluku on kuitenkin edelleen korkealla tasolla Suomen keskimääräiseen ilmaantuvuuslukuun nähden (145,3).

Espoossa todettiin viimeisen viikon aikana 419 ja viimeisen kahden viikon aikana 922 uutta koronavirustartuntaa. Luvut ovat keskiviikolta.

Lähes kaksi viidestä (38 prosenttia) tartunnansaaneista on alaikäisiä. Alle 12-vuotiaita ei rokoteta ja se nostaa nuorten tartunnan saavien määrää, Paananen muistuttaa.

18–34 -vuotiaiden osuus tartunnan saaneista on 31 prosenttia, 35–54 -vuotiaiden 25 prosenttia ja 55 vuotta täyttäneiden 13 prosenttia.

Tartunnanjäljityksen viiveet ovat jatkuneet, mutta Paananen uskoo tilanteen helpottavan jäljitykseen tällä ja ensi viikolla saatavien vahvistusten myötä.

Lähes neljä viidestä tartunnanlähteestä jää Espoossa selvittämättä.

– Ihmiset liikkuvat aiempaa enemmän. Meillä on paljon tartuntaketjuja, joita emme saa selvitettyä, Paananen kommentoi.

Perheenjäseneltä tai samassa taloudessa asuvalta tartunnan saa 14,4 ja peruskouluista 2,7 prosenttia koronapositiivisista.

Toisaalta Espoossa odotetaan myös yleisiä linjauksia tartunnanjäljityksen järkevöittämiseksi.

– Tartunnanjäljityksessä ei ole mieltä, jos sitä ei tehdä ajoissa.

Paananen kertoo rokotusten etenevän Espoossa hyvin.

– Rokotusten piirissä olevista espoolaisista (eli vähintään 12 vuotiaista) 84 prosenttia on saanut ensimmäisen annoksen ja 63 prosenttia molemmat annokset, Paananen kertoo.

Tiedot kaikista annetuista rokotuksista eivät ole kuitenkaan päivittyneet omakannasta löytyvään rokotustodistukseen.

Tämän vuoksi esimerkiksi matkalle lähdössä olevien toivotaan tarkistavan rokotustodistuksensa ajantasaisuuden omakannasta hyvissä ajoin, jotta mahdollisesti puutteelliset tiedot saadaan korjattua.

Espoossa on todettu kaikkiaan 12 931 laboratoriotestein varmennettua koronavirustartuntaa. Luku sisältää jo parantuneet.

Espoossa on annettu yhteensä 367 357 koronarokotetta.

– Meidän tehtävämme on tehdä rokotuksen ottamisesta helppoa.

– Ja jossain vaiheessa meidän on uskallettava luopua rajoituksista ja testaamisista, Paananen sanoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut