Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matkustamisesta säästetyt rahat pannaan nyt asumismukavuuteen – Kalliiden omakotitalojen kysyntä ei näytä hiipumisen merkkejä

Korona-aika on muuttanut omakotitaloja koskevia markkinoita merkittävästi. Viime elokuussa alkanut omakotitalojen kauppamäärien kasvu on jatkunut, Huoneistokeskus tiedottaa.

Tämän vuoden tammi- ja heinäkuun välisenä aikana omakotitaloja on myyty Suomessa 18,4 prosenttia enemmän kuin viime vuonna ja 16,8 prosenttia enemmän kuin normaaleina vuosina vastaavana ajanjaksona.

Lisäksi Huoneistokeskus ilmoittaa selvittäneensä, että omakotitalojen myynnin kasvu on painottunut erityisesti yli 300 000 euroa maksavien kohteisiin eri puolilla Suomea.

Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius pohtii yhtiön tiedotteessa, miten korona-aika on mahdollisesti vaikuttanut asunnon ostajiin.

– Etätyöt ja siihen liittyvät tilatarpeet ovat tulleet jäädäkseen ja matkustamisesta säästyneet varat halutaan sijoittaa asumismukavuuteen.

– Vietämme tänä päivänä enemmän aikaa kotona kuin vuosikymmeniin, joten kodin viihtyisyyteen ja toimiviin asumistiloihin ollaan valmiita sijoittamaan, Salenius kertoo.

Kiinteistönvälitykseen erikoistunut Huoneistokeskus myy ja vuokraa asuntoja, maa- ja metsätiloja, tontteja, toimitiloja ja loma-asuntoja. Se myös ostaa niitä myytäväksi.

Helsingissä on vuosien 2018–2020 aikana myyty selvästi eniten 300 000–500 000 euron hintaisia omakotitaloja, ilmenee Huoneistokeskuksen selvityksestä.

Kyseisinä vuosina tämän hintaluokan osuus on ollut 52 prosenttia kaikista omakotitalokaupoista Helsingissä.

Trendi on ollut samanlainen eri puolilla pääkaupunkiseutua. Vuosien 2018 ja 2020 välillä myytyjen 300 000–500 000 euron kohteiden osuus omakotitalokaupoista on ollut esimerkiksi Espoossa 45 prosenttia ja Vantaalla 56 prosenttia.

Tampereella on vuosien 2018–2020 aikana myyty eniten 200 000–300 000 euron hintaisia omakotitaloja, noin 41 prosenttia kaikista omakotitalokaupoista. Edellä mainittua Tampereen esimerkkiä vastaavasti Kuopion prosenttiluku on 42.

Huoneistokeskus tiedottaa, että Lahdessa muutos omakotitalomarkkinassa on tapahtunut lähinnä kokonaiskauppamäärän kasvuna tämän vuoden aikana.

Tammi- ja heinäkuun välisenä aikana Lahdessa on myyty 255 omakotitaloa, kun viime vuonna vastaava luku oli 178 kauppaa.