Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Säähän tulee tällä viikolla hyytävä käänne – Alkuviikon kova myrsky kiertää Uudenmaan

Sää on muuttumassa selvästi viileämpään suuntaan.

Vielä tänään eteläisessä ja lounaisessa Suomessa voidaan päästä 15 asteen lämpötilaan. Tiistaina ja keskiviikkona lämpömittari näyttää korkeintaan 12 tai 13 astetta.

Sen jälkeen sää edelleen viilenee. Myös yöt kylmenevät.

– Tänään maanantaina sateet jatkuvat, kun viimeinen sadenauha kulkee Etelä-Suomen yli lännestä alkaen. Illalla on jo sitten laajasti poutaa Etelä- ja Keski-Suomessa, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eerik Saarikalle.

Ilmatieteen laitos on antanut kovan tuulen varoituksen laajalle alueelle Etelä- ja Keski-Suomeen. Puuskissa tuuli voi olla 15 metriä sekunnissa. Osassa Savoa ja Pohjanmaata tuuli voi olla jopa vaarallisen voimakasta

– Esimerkiksi Uudellemaalle kovaa myrskyä ei ole tiedossa vaikka tuuli onkin voimakasta, Saarikalle sanoo.

Kun muualla sade tulee vetenä, käsivarressa sataa maanantaina jopa lunta. Saarikalle sanoo, että tiistaina lunta voi sataa jopa etelämpänä Lapissa.

– Huono ajokeli ei ole tulossa tätä etelämmäksi.

Tiistain sää näyttää epävakaiselta. Poutaa on kuitenkin näillä näkymin luvassa Uudellemaalle ja esimerkiksi Tampereen seudulle. Kova puuskainen luoteistuuli jatkuu tiistaina.

– Tuulet alkavat heiketä lännestä mutta Itä-Suomessa on puuskatuulen ja epävakaisemman sään päivä kuin muualla maassa.

Itä-Suomessa tuuli voi olla jopa vaarallisen voimakasta.

Keskiviikkona sadekertymä ei ole suuri, mutta poutapäiväksi meteorologi ei tohdi sitä nimittää. Paikoitellen on tihkusadetta pitkin päivää.

– Ilmamassat viilenevät. Öisin saattaa Etelä-Suomessakin olla hallaa esimerkiksi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Yöpakkasia näyttäisi olevan maamme pohjoisosissa torstain ja perjantain välisenä yönä. Seuraavana yönä maan keskivaiheillakin ja hallaa voi olla joka paikassa.

Hallaa ennustetaan, kun maanpinnan alimman lämpötilan ennustetaan laskevan nollan alapuolelle.