Nyt puhuu kohuvalmentaja Chauncey McBride, joka ryntäsi kentälle tunteikkaassa junioriottelussa Espoossa: "Juoksin kentälle, koska halusin puhua tuomarille" – näin miestä kuvaillaan koripallopiireissä

Junioriurheilu: Kohun keskellä oleva valmentaja sanoo, että hän haluaa junioreille hyvää.

Urheilu avaa monia ovia. Se on ’powerfull’, sanoo Tapiolaan haastatteluun tullut Chauncey McBride. Jari Kostiainen

Jari Kostiainen

Suvela Warriors -juniorijoukkueen koripallovalmentaja Chauncey McBride unohti 28. elokuuta pelatussa kansainvälisessä Tallink -turnauksessa urheilun tärkeimmän arvon: kunnioita lajia, vastustajia ja tuomareita.

Tunteikkaassa ottelussa Warriorsin pelaaja tuskastui ottelun tuomariin. Kehkeytyi kiivas keskustelu, joka päätteeksi Warriors-pelaaja tönäisi erotuomaria (LV 11.–12.9.).

Samassa tilanteessa erotuomari Koripalloliiton osapuolilta saaman selvityksen mukaan läpsäisi pelaajaa kasvoihin. Lopulta tilanne eskaloitui yleiseksi ”sirkukseksi”, jossa pelaajat ja valmentaja McBride ryntäsivät kentälle jahtaamaan tuomaria.

– Juoksin kentälle, koska halusin puhua tuomarille, McBride myöntää Länsiväylän haastattelussa nyt, kun tapahtumista on parisen viikkoa.

– Kun näin tilanteen, niin en ensi alkuun tiennyt mitä siellä tapahtui. Näin, että oma pelaajamme kävi todella kuumana tuomarin kanssa. Heillä oli kasvot ihan vastakkain ja he huusivat toisilleen.

Chauncey McBride on pelannut ja valmentanut Suomessa parikymmentä vuotta. Jari Kostiainen

McBriden paras valmennuksellinen menestystarina on Susijengiin noussut Mubashar Ahmed Ali.

YouTubessa julkaistussa videossa näkyy, kuinka McBride juoksee kentälle.

– Selkäni takana alkoi mylvintä ja samassa pelaajani juoksivat kentälle. Ajattelin lähteä rauhoittamaan heitä, hän sanoo.

Ulkopuolisena videosta ei saa tarkkaa kuvaa McBriden tavoitteesta. Tilanne on sekava.

Lopputuloksena oli, että liitto langetti pelaajalle kahden kuukauden ottelukiellon ja valmentaja McBridelle neljän kuukauden toimitsijakiellon.

– En koskenut kehenkään, McBride tähdentää.

McBride ei ole ensimmäistä kertaa korisväen puheenaiheena.

Hänen taustansa on Yhdysvaltojen Kansasissa 1960-luvun lopulla – se on maa, aika ja paikka, jota 2020-luvun Suomesta on ehkä vaikea ymmärtää.

Afroamerikkalaisena miehenä ei ole Yhdysvalloissa helppoa tänäänkään, mutta vielä vaikeampaa se oli tuolloin.

McBriden onneksi hän pääsi muuttamaan jo kolmevuotiaana isänsä kanssa Etelä-Ranskaan. Isä pelasi maassa 11 vuotta korisammattilaisena.

Ranska jätti nuoreen mieheen lähtemättömän vaikutuksen. Muutto takaisin kotimaahan ei ollut helppo.

– Kansas oli tuolloin murhapääkaupunki ja on sitä edelleen, McBride sanoo ja heilauttaa käsiään ilmaan.

Chauncey McBride kasvoi Yhdysvaltain Kansasissa. Hän kuvailee sitä murhapääkaupungiksi. Jari Kostiainen

Suomeen McBride päätyi 24 vuotta sitten. Hän muutti tänne ensin pelaamaan ja lopulta valmentamaan.

Vuonna 2005 McBride sai pelaajana Koripalloliitolta vuoden pelikiellon huitaistuaan vastustajaa nyrkillä.

Pelaamisen loputtua hän perusti melko nopeasti maahanmuuttajataustaisen koripalloyhteisön. Ensin toimintaa oli Helsingissä nimellä Hotsteppaz, joka myöhemmin muuttui Warrior PJ:ksi.

Nykyisin yhteisö on Espoon Kirstinmäen alueella toimiva Suvela Warriors. McBride kertoo, että joukkueessa pelaa myös suomalaistaustaisia nuoria.

Yhteisön tavoitteena on auttaa nuoria, eritoten maahanmuuttajataustaisia. Joukkueeseen ovat kaikki tervetulleita. McBride on pyörittänyt toimintaa 20 vuotta. Hän haluaa auttaa nuoria, se huokuu hänen jokaisesta lauseestaan ja eleestään.

– Tarvitsemme urheilua. Lapsille ja nuorille se tarjoaa turvallisen ympäristön kasvaa. Minulle urheilu on avannut monia ovia. Se on ’powerfull’, McBride alleviivaa innostustaan englanninkielisesti voimakkaasti.

Häntä on helppo uskoa. Iso mies on vaikuttava ja varma asiastaan.

Chauncey McBride palaa valmentajaksi vuoden 2022 alussa, kun toimitsijakielto päättyy. Jari Kostiainen

Mutta miksi hän ei pääse eroon raidoistaan? Miksi hänen joukkueissaan sallitaan huono käytös otteluissa, joiden lopputuloksella ei isossa kuvassa ole maailman suurinta merkitystä?

Nuorten urheilussa kehittyminen on tärkeää, voittaminen on toissijaista. Kasvaminen on joko urheilullista tai henkistä. Tällaisen ympäristön täytyy olla lapselle ja nuorelle turvallinen.

Haen McBriden ristiriitaiseen persoonaan lisäymmärrystä pienellä soittokierroksella alueen koripalloihmisiltä.

– Hän tarkoittanee hyvää, mutta aina sattuu ja tapahtuu, minua valistetaan.

McBride tekee työtään melko yksin. Vapaaehtoisia ei ole riittävästi. Vielä vähemmän heitä on auttamaan maahanmuuttajataustaisia urheilun avulla.

Välittäminen välittyy valmentajasta aidosti. Hän on erittäin ylpeä nuorista, jotka ovat päässeet elämässään eteenpäin. Eikä se tarkoita, että nuoresta kasvaa kansainvälinen urheilutähti.

Menestyjiäkin McBriden joukoista on noussut. McBriden paras valmennuksellinen ja urheilullinen menestystarina on Susijengiin noussut Mubashar Ahmed Ali.

Valmentajan toimitsijakielto päättyy tämän vuoden lopussa. McBride saa palata kentän laidalle jälleen heti ensi vuoden alussa. Onko toimintakiellosta tullut silloin oppia?

– Kentällä ei ole oikeutta lyödä, McBride päättää keskustelumme.

Jari Kostiaisen kommentti

Kunnioitus on urheilun sydän

Chancey McBriden haastattelun aikana palasimme useaan kertaan hänen elämäänsä Yhdysvaltain Kansasissa. Ehkä ymmärrän häntä keskustelumme jälkeen aavistuksen enemmän. Mutta antaako vaikea kasvuympäristö oikeuden toimia vastuuttomasti urheilukentällä?

Valmentaja on nuorten esikuva. Urheilussa jokaisen kentälle menevän täytyy olla varma turvallisuudestaan.

Perustuupa laji kontakteihin tai ei, väkivalta ei ole sallittua, ei missään ottelussa, ei nuorten eikä vanhempien sarjoissa.

Vain taidolla ja paremmuudella on merkitystä. Valmentaja voi joka ikinen ilta vaikuttaa pelaajien käyttäytymiseen.

Nouseepa tunnetaso ottelussa kuinka korkealle tahansa, arvostus muita kohtaan on säilytettävä. Kunnioitus on urheilun sydän.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut