Mankbyn keskiaikaista kylätonttia tutkittiin lisää – joistakin kuopista paljastui kivikauteen liittyvä löydöksiä

Muinaisespoolaiset asuivat perheineen yksiönkokoisissa taloissa. Etuoikealla näkyy tuvan perustukset. Arkisto/Minna Rajainmäki

Anneli Tuominen-Halomo

Kauklahdessa lähellä Espoonkartanoa sijaitsevalla Mankbyn keskiaikaisella kylätontilla on kesän aikana tehty arkeologisia kaivauksia.

Alueelle suunnitellaan arkeologista puistoa ja tutkimusten tavoitteena oli tarkentaa, mihin ja millaisia polkuja alueelle voidaan rakentaa muinaisjäännöksiä tuhoamatta.

– Alueelle tehtiin neliömetrin suuruisia koekaivauskuoppia. Niiden avulla selvitetään muun muassa, paljonko arkeologisia kaivauksia mahdollisesti pitää tehdä lisää ennen puiston toteuttamista. Koekaivauksia saatetaan tehdä vielä syksyllä lisää, maisema-arkkitehti Kristina Rocha selvittää.

Kesän aikana on tehty myös laserkeilausmittauksia, joiden tuottaman aineiston avulla voidaan mallintaa ja havainnoida maanpäällisiä rakenteita sekä maatutkauksia, joiden avulla voidaan kaivamatta tutkia, onko maan alla rakenteita.

– Koekuopista tehtiin aika vähän löytöjä. Joistakin kuopista paljastui rakenteita ja jostain kvartsi-iskoksia, jotka ovat kivikauteen liittyviä löydöksiä.

Mankby on Suomen parhaiten säilynyt keskiaikainen kylätontti.

Espoon kaupunkitekniikan keskuksessa laaditaan puistosuunnitelmaa alueelle, joka kattaa Vanha-Mankbyn ja Finnsbergetin muinaismuistoalueen, Finnsinmäen puiston ja pysäköintialueen. Koko suunnittelualue on noin 78 hehtaarin kokoinen, josta kylätontti kattaa runsaan yhden hehtaarin kokoisen alueen.

Puistosuunnitelman luonnos oli kommentoitavissa alkuvuodesta.

– Yhtenä tavoitteena on palauttaa kyläalueen avoin luonne ja se edellyttää puiden kaatamista ja kasvillisuuden raivausta. Eräissä palautteissa on vastustettu puiden kaatamista, Rocha kertoo.

Lisätutkimusten jälkeen ratkeaa, mihin kohtaan polut maastossa rakennetaan. Alueelle on suunniteltu myös infopaviljonkia. Puistosuunnitelmaehdotus tullee nähtäville myöhemmin tänä vuonna.

Rocha arvelee, että puisto toteutetaan kahdessa tai useammassa vaiheessa. Hankkeen toteuttamisajankohta ei vielä ole tiedossa.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut