Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"On käyttäjästä kiinni, kuinka ympäristöystävällisesti hän ajaa" – Etla: Autoilun päästöt puolittumassa

Henkilöautojen käyttö ja kotitalouksien muu liikenne tuottivat 8,3 prosenttia kaikista Suomen kasvihuonekaasupäästöistä vuonna 2018. Hallituksen tavoitteena on puolittaa tieliikenteen päästöt vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Nollapäästöt tulisi saavuttaa 2045 mennessä.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan tuoreessa muistiossa arvioidaan, että nykykehityksen jatkuessa autoilun päästöt alenevat noin 45 prosenttia vuosien 2005–2030 aikana ja peräti 81 prosenttia vuoteen 2045 mennessä. Kotitalouksien osalta voidaan päästä hyvin lähelle hallituksen tavoitetta.

– Vuonna 2045 polttomoottoriautojen keski-ikä on jo huomattavan korkea ja niillä ajetaan vähemmän kuin uusilla autoilla. Näin ollen todellinen päästövähennys on todennäköisesti suurempi kuin 81 prosenttia, tiedotteessa toteaa laskelmat tehnyt Etlan tutkija Ville Kaitila.

Ensirekisteröityjen henkilöautojen keskipäästöt ovat pitkään alentuneet hitaasti. Päästöjen aleneminen kiihtyy koko ajan, kun ensirekisteröityjen autojen päästöt vähenevät ja vanhaa autokantaa romutetaan.

Kaitila huomauttaa, että autonvalmistajat ovat lopettamassa uusien polttomoottoriautojen tuottamisen. Päästöjen vähentymistä puoltaa sekin, Suomen ajoneuvo- sekä polttoaineverotus tukevat vähäpäästöisen ajoneuvon hankintaa.

– On lopulta kuitenkin käyttäjästä kiinni, kuinka ympäristöystävällisesti hän ajaa, ja käyttääkö hän hybridiautossaan vain polttomoottoria, Kaitila sanoo.

Hän vielä toteaa, että poliittisilla päätöksillä tulee varmistaa myös julkisen latausinfrastruktuurin riittävyys. Lisäksi esimerkiksi jyrkentämällä auto- ja ajoneuvoveron CO2-progressiota voitaisiin lisätä kotitalouksien kannustimia vaihtaa vähempipäästöisiin autoihin.

Julkaistu muistio on osa Etlan kahdesti vuodessa julkaisemaa päästöennustetta.