Espoolaisilla on vuokratontteja, joiden vuokrat ovat jääneet vuosien mittaan suorastaan naurettavan pieniksi – nyt kaupunki lopettaa juhlat ja ryhtyy korottamaan vuokria joka vuosi: "Tyypillinen esimerkki kasvukaupungista, jossa tonttivuokrat ovat jääneet jälkeen"

Tontit: Uusissa vuokrasopimuksissa nousu on vähintään yksi prosentti vuodessa.

Espoon kaupungin omakoti-, rivitalo- ja kerrostalotonttien vuosivuokriin aletaan soveltaa yhden prosentin vähimmäiskorotusta ensi vuodesta lähtien.

Vuokria korotetaan elinkustannusindeksin mukaisesti. Yhden prosentin korotusta käytetään, mikäli elinkustannusindeksin nousu jää alle prosenttiin vuodessa.

Uudet säännöt koskevat 1.1.2022 jälkeen päätettäviä vuokrasopimuksia. Niitä sovelletaan myös silloin, kun vanhoja päättyviä vuokrasopimuksia korvataan uusilla.

Säännöistä voidaan poiketa ara-tukea saavien vuokratalotonttien kohdalla.

Uudet säännöt ovat kompromissi, johon päädyttiin pitkän valmistelun tuloksena. Ne hyväksyttiin kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaostossa viime viikolla.

Aiemmissa esityksissä vuosivuokran korotuksiksi ehdotettiin 1,5 ja 2,5 prosenttia.

Mikäli sopimuksia ei uusittaisi, veronmaksajat kompensoisivat vuokratonteilla asuvien asumiskuluja.

Espoon kaupungin tonttipäällikkö Hilkka Julkunen sanoo, että yhden prosentin korotus on kohtuullinen sekä tontin vuokraajille että kaupungin veronmaksajille.

– Espoo on tyypillinen esimerkki kasvukaupungista, jossa tonttivuokrat ovat jääneet jälkeen maan hinnan noususta. Jos sopimusehtoja ei uusittaisi, tarkoittaisi se, että veronmaksajat kompensoisivat vuokratonteilla asuvien asumiskuluja, Julkunen sanoo.

Hän arvioi, että ajan myötä vuokratonttien hinnat vakiintuvat markkinoiden tasolle. Tämä selkeyttää myös asuntokauppaa, kun tonttimaan hinta tulee läpinäkyväksi.

Uusien sääntöjen mukaan vuokratasoa tarkastellaan 20 ja 40 vuoden kohdalla. Tällöin perusvuokria korjataan kolmen viimeisimmän vuoden pääkaupunkiseudun asuntohintaindeksin keskiarvolla.

Julkunen huomauttaa, että tasotarkistus voi myös laskea vuokria.

– Jos 1 prosentin vakiokorotus nostaisi vuokran yläkanttiin niin tarkistus palauttaisi sen markkinahinnan tasolle.

Hän arvioi tosin, että alaspäin tarkistuksia ei todennäköisesti nähdä, koska maan hinta on jatkuvassa nousussa.

Julkunen muistuttaa, että pientalojen omistajilla on myös mahdollisuus lunastaa tontti itselleen.

– Espoossa päättäjät ovat halunneet, että tontin voi myös lunastaa, mikä antaa asukkaalle valinnanvaraa. Helsingissä pääsääntö on, että kaupunki ei myy vuokratontteja.

Vuokratontit

Suurin osa pientalotontteja

Espoon kaupungilla oli viime vuoden lopussa vuokrattuna 1 096 pientalotonttia.

Kerros- ja rivitalotontteja oli samaan aikaan vuokralla 135.

Vuosittain Espoo laittaa haettavaksi 40–80 uutta omakotitonttia riippuen tonttivarannon määrästä. Rakentaja saa valita, vuokraako vai ostaako tontin.

Tähän asti vajaat 2/3 tonteista on vuokrattu.

Tonttipäällikkö Hilkka Julkusen mukaan on vaikea etukäteen arvioida, miten uudet vuokrasäännöt vaikuttavat vuokrausintoon.

Kerrostalotonteista ara-tuotantoon menevät tontit vuokrataan aina. Vapaarahoitteiseen tuotantoon osoitetut tontit useimmiten myydään.

2022–2030 päättyy 43 omakotitontin ja 16 kerrostalo- ja rivitalotontin vuokrasopimus.

Asukkaat taistelivat viisi vuotta

Vuokrat nousevat Veinissä jopa 7-kertaisiksi

Kaupungin kanssa sitkeää tonttivuokrataistelua käynyt Juha Kukka sanoo, että yhden prosentin korotus tuntuu järkevämmältä kuin aiemmat ehdotukset. Kukka uskoo, että into tontin vuokraukseen voi silti hiipua.

Laaksolahden Veinissä asuva Kukka on seurannut naapurustonsa kanssa kaupungin tonttivuokrapolitiikkaa vuosien ajan.

– Vahva uskomuksemme on, että kaupunki ajaa merkittävän joukon ihmisiä joko vetäytymään oman talon rakentamisen unelmasta tai päätymään tontin ostoon.

Veinissä omakotitonttien vuokrasopimukset päättyvät jo tänä vuonna, ja niiden korotuksista on sovittu aiemmin kaupungin elinkeino- ja kilpailukykyjaoksessa.

Tähän asti 560–700-neliöisten tonttien vuosivuokrat ovat olleet edulliset, noin 600 euroa. Jatkossa ne nousevat Kukan mukaan 6–7-kertaisiksi.

Alunperin kaupunki olisi nostanut vuokria jopa 12-kertaiseksi. Se olisi tarkoittanut yli 7 000 euron vuokraa, Kukka sanoo.

– Ulkopuolisen arvion ja poliittisten keskusteluiden jälkeen saimme järkeistettyä vuokran kohtuulliselle tasolle.

Veini on ensimmäisiä alueita, jolta Espoo vuokrasi omakotitontteja 1972.

Juha Kukka sanoo, että veiniläiset taistelivat kohtuuttomiksi koettuja korotuksia vastaan viisi vuotta. Kaupungin päätös vietiin myös hallinto-oikeuteen. Se ei ottanut valitusta käsittelyynsä.

– Yleinen näkemyksemme on, että kaupunki yritti nostaa vuokrien määrän sellaiselle tasolle, että (Veinin) alkuperäiset asukkaat eivät olisi enää voineet asua alueella. Aluehan oli alun perin luovutettu pientalorakentamiseen juurikin matalatuloisille lapsiperheille, joita Espoo tällöin alueelle veronmaksajiksi tavoitteli, Kukka huomauttaa.

Saavutetun ratkaisun myötä Veinin tonttivuokrat nousevat portaittain. Aluksi vuokra on puolet uudesta vuokrasta ja nousee 10 prosenttiyksikköä vuosittain. Täyttä vuokraa peritään 2027 alkaen.

– Luonnollisesti vuosittain tulee myös elinkustannusindeksin mukaisia korotuksia, Kukka kertoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut