Espoo suunnittelee kaupunginteatterille uutta esityssalia Tapiolaan – maanalainen rakentaminen on nyt kuopattu, tällainen salista tulisi uuden suunnitelman mukaan

Teatteri: Espoon kaupunginteatterille suunnitellaan uutta esityssalia Espoon kulttuurikeskuksen yhteyteen Tapiolaan. Uudisosa rakennetaan maan päälle.

Laajennusosa rakennetaan nykyisten padel-kenttien kohdalle. Tapionkenttään ei kosketa. Espoon kaupunki

Anneli Tuominen-Halomo

Espoon kulttuurikeskuksen yhteyteen rakennettava uusi esityssali tulee korvaamaan Espoon kaupunginteatterin käytössä olevan Revontulihallin. Ideasta rakentaa teatteritilat maan alle on luovuttu. Uudisrakennus aiotaan rakentaa nykyisten padel-kenttien kohdalle, ja se liitetään kulttuurikeskuksen nykyisiin tiloihin Galleriaksi-kutsuttavan tilan avulla.

Espoon kaupunginhallitus käsittelee uuden esityssalin toteuttamista kokouksessaan maanantaina.

Uusi esityssali aiotaan toteuttaa niin, että kulttuurikeskuksen toiminta voi jatkua mahdollisimman normaalisti samalla, kun laajennusosaa rakennetaan.

Kulttuurikeskuksen peruskorjaus ja mahdolliset muutokset suunnitellaan vasta laajennuksen valmistuttua.

 – Esityssalin rakentaminen on kiireellisin asia, koska Revontulihalli alkaa olla käyttöikänsä päässä. Ideasta viedä teatteritilat maan alle luovuttiin, koska rakentaminen olisi kallista ja hankalaa. Maanpäällinen ratkaisu on kustannuksiltaan hallittavampi kokonaisuus, Tapiolan projektinjohtaja Antti Mäkinen sanoo.

Maanpäällisten tilojen on laskettu olevan myös jatkuvilta käyttö- ja ylläpitokustannuksiltaan halvempi vaihtoehto.

Uuteen esityssaliin mahtuu 500 katsojaa, mutta tavoitteena on luoda muunneltava tila, joka on aina esityksen yleisömäärälle sopivan kokoinen.

Samanlainen skaalautuvuus aiotaan ulottaa Gallarian avulla myös aulatiloihin. Kun yleisöä on vähän, kaikki mahtuvat laajennusosaan. Isojen yleisömäärien esityksissä voidaan hyödyntää nykyisen kulttuurikeskuksen olemassa olevia tiloja, kuten vaatesäilytystä ja eri cateringalueita.

Laajennus liittyy nykyiseen kulttuurikeskukseen pohjois-eteläsuuntaisen galleriatilan välityksellä. Gallerian idea on sama kuin Heikintorilla, jota halkoo Tapiolanraitin jalankulkureitti.

Gallerian on myös määrä parantaa kulttuuripalvelujen tavoitettavuutta ja houkuttelevuutta ja toimia sisäänheittäjänä kulttuurin maailmaan.

– Perusratkaisut on nyt selvillä ja tästä aloitetaan yksityiskohtainen suunnittelu, Mäkinen toteaa.

Ehdotuksen mukaan kulttuurikeskuksen laajennuksen hankesuunnitelma, johon sisältyvät myös suunnittelu- ja rakentamisaikataulu sekä rahoitusohjelma, tuodaan kaupunginhallituksen käsittelyyn ensi toukokuun loppuun mennessä.

Kulttuurikeskuksen laajentaminen edellyttää asemakaavan muutosta. Tarkasteltavaksi tulevat myös Espoon kaupungin omistamat Tapiolan Urheilutalo Oy:n ja Kaupinkallion Paikoitustalo Oy:n tontit.

Uudelle esityssalille on tarvetta lähivuosina, koska Revontulihalli, jossa Espoon kaupunginteatteri toimii, on tulossa elinkaarensa päähän. Revontuli-hallin rakennuksen omistaa MTK ry. Nykyinen

Lisäksi laajennusosa on perusteltua kytkeä mahdollisimman tiiviisti kulttuurikeskukseen, jotta syntyy yksi toiminnallinen kokonaisuus ja jotta aula- ym. tiloja voidaan mahdollisimman tehokkaasti hyödyntää.

Keskeisenä lähtökohtana tulee olla se, että kulttuurikeskuksen toiminta voi jatkua mahdollisimman normaalisti samalla, kun laajennusosaa rakennetaan.

Kulttuurikeskuksen laajennuksen toteuttaminen pääosin maan alle on osoittautunut merkittävästi kalliimmaksi sekä toteuttamiskustannuksiltaan

Galleria yhdistää tiiviisti ja luontevasti laajennuksen ja kulttuurikeskuksen kaikilla tasoilla ja erityisesti aukion tasolla ja mahdollistaa nykyisen kulttuurikeskuksen aulatilojen ja muiden tilojen tehokkaan käytön myös laajennuksen tarpeisiin.

Gallerian avulla kulttuurikeskuksen laajat ja keskusaltaalle komeasti avautuvat aulat saadaan laajemmin käyttöön. Vierailukokemus Espoon kulttuurikeskuksessa on entistäkin rikkaampi.

Laajennuksen toteuttaminen pääosin maan päälle mahdollistaa kulttuurikeskuksen normaalin toiminnan laajennuksen rakennusaikana, koska laajennusosaa varten ei tarvita laajoja kaivantoja.

Kaavatyön rinnalla laaditaan kulttuurikeskuksen laajennuksen hankesuunnitelma, joka tuodaan kaupunginhallituksen käsittelyyn toukokuun 2022 loppuun mennessä. Hankesuunnitelman laadinnalle on saatu riittävät lähtötiedot vuonna 2020 tehdystä hankesuunnittelutyöstä ja tänä vuonna tehdyistä tarkasteluista.

Tämän konkreettisen hankkeen rinnalla selvitetään kulttuurikeskuksen pitemmän tähtäimen kehittämistä ja peruskorjaustarpeita. Kun laajennus on toteutettu, nähdään, miten kokonaisuus toimii ja voidaan paremmin arvioida koko kulttuurikeskuksen kehittämistarpeita.

Suunnitelmat muuttuvat

Espoon kulttuurikeskusta, Kulttuuriaukiota ja niiden ympäristöä koskevan arkkitehtuurikilpailu ratkaistiin helmikuussa 2019. Kilpailun voittaja oli nimimerkki "Uusikuu", jonka tekijät olivat Verstas Arkkitehdit Oy, Arkkitehdit Mustonen Oy ja LOCI-maisema-arkkitehdit Oy. Voittajaryhmä kehitti suunnitelmaa edelleen vuonna 2019.

Nyt käsittelyssä olevan suunnitelman lähtökohtana on Tapiolan keskuksen kokonaisuuden kehittäminen. Uuden viitesuunnitelman laati Tapiolan keskuksen viitesuunnittelusta vastaava Arkkitehtitoimisto HKP Oy/arkkitehti Jukka Hyvämäki.

Revontulihallin vuokrasopimus on voimassa vuoden 2023 loppuun saakka. Vuokrasopimusta voidaan mahdollisesti jatkaa vielä muutama vuosi.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut