Espoolaisen hotellinjohtajan Hanna Niitynperän koronasulku kesti satoja päiviä – sen aikana hän kävi yksinään vetelemässä 281 huoneen vessat ja ajamassa hissillä tyhjyyttä kumisevassa työpaikassaan

Koronasulku: Nyt Veromiehessä sijaitseva Holiday Inn on auki, eikä avaaminen ollutkaan pikkuhomma.

Hotellinjohtaja Hanna Niitynperä iloitsee, että 532 päivää suljettuna ollut Holiday Inn Helsinki-Vantaa Airport on voitu vihdoin avata. Armi Suojanen

Armi Suojanen

532 päivää, niin kauan Holiday Inn Helsinki-Vantaa Airport -hotelli on ollut suljettuna koronapandemian vuoksi. Keskiviikkona hotelli avasi ovensa ensimmäisen kerran sitten huhtikuun 2020.

Tulevaisuus näyttää valoisammalta, matkailu elpyy.

– Vapaa-ajanmatkailussa on piikki, hotellinjohtaja Hanna Niitynperä sanoo.

Hotellin uudelleen avaaminen on iso urakka, mutta talo teetti työtä myös sulun aikana, vaikka henkilökunta oli lomautettuna. Puhelut ja sähköpostit hoidettiin Pasilan Holiday Innissä ja suljettuun hotelliin hoitovapaalta palannut Niitynperä teki supistettua työaikaa.

Espoolaisen Niitynperän tehtävänä oli muun muassa huuhdella wc-istuimet hotellin jokaisessa 281 huoneessa ja muissa tiloissa. Ja lavuaareihin piti laskea vettä kerran viikossa, etteivät viemärit kuivuneet. Vessahommissa vierähti kokonainen päivä.

– Lisäksi piti ajeluttaa hissejä.

Siihen hän sai osaksi aikaa innokkaan apulaisen, kun 8-vuotias tytär tuli töihin mukaan kesällä. Tytär paineli hissin nappeja sydämensä kyllyydestä eikä kukaan aikuinen kiilannut tekemään siitä nenän edestä.

Koko sulkemisen ajan koronatilannetta seurattiin tarkkaan. Aina katsottiin kuukausi tai kaksi eteenpäin, voisiko hotellin avata.

Mutta lentokenttähotelli elää varsinkin ulkomaisten lentomatkustajien yöpymisistä ja Helsinki-Vantaan lentomäärät olivat vain murto-osan normaalista. Lisäksi lentoasemalla ja sen läheisyydessä on useita hotelleja, jotka olivat auki ja ne täyttivät tarpeen.

Niitynperän piti tottua autiossa hotellissa kulkemiseen. Mielikuvitukselle ei saanut antaa valtaa eikä ajatella Hohto-elokuvaa tyhjillä käytävillä.

– Kerran luulin olevani talossa yksin ja törmäsin kierroksella olleeseen vartijaan. Me molemmat pelästyimme, Niitynperä naurahtaa.

Hän sanoo, että onpa kummallisia aikoja, kun hotellinjohtaja säikähtää nähdessään ihmisen hotellissa.

Yllättävän kohtaamisen jälkeen he sopivat aulaan lapusta, jonka kääntämällä saattoi ilmoittaa olevansa paikalla jossain päin taloa.

Kun avaamisesta päätettiin kesällä, Niitynperä alkoi hankkia henkilökuntaa. Osa vajaan 30 työntekijän tiimistä oli lomautusten aikana muun muassa vaihtanut alaa, siirtynyt toisiin tehtäviin ketjun sisällä tai lähtenyt opiskelemaan. Uutta työvoimaa tarvittiin jokaiselle osastolle. Huonesiivous on ulkoistettu yritykselle.

Kun avauspäivä oli päätetty, siitä ilmoitettiin tavarantoimittajille. Keittiö piti täyttää, sillä se oli tyhjä elintarvikkeista. Ne oli lahjoitettu pois eri paikkoihin, kun sulkuaika alkoi venyä. Vantaalainen koulu sai 2 000 kappaletta hotellin mainoskarkkeja.

Työläin urakka on ollut suursiivous, johon kuului myös vuodevaatteiden vaihto ja astioiden pesu sekä kylpyhuoneiden harjapesu.

– Olemme pesseet yhteensä 2 248 lasia ja mukia, joita käytetään huoneissa.

Jokainen pyyhe, tyynyliina ja pussilakana on vaihdettu, vaikka huoneet jäivät siivottuina tauolle. Yhteensä 724 tyynyä ja 350 peittoa odottavat nyt raikkaina vieraita, jotka tekevät varauksensa aina vain lähempänä saapumista.

– Myös walk in -asiakkaita tulee.

Lisäksi palohälytinten ja valaisinten lamppujen toimivuus on tarkistettu, telkkareiden kaukosäätimien patterit vaihdettu ja henkilökunta saanut palokoulutuskertauksen. Varmuuden vuoksi myös eri vesipisteistä otettiin näytteet, joissa varmistui, että vesi on edelleen laadukasta.

– Uudelleen avaaminen on valtava prosessi, Hanna Niitynperä sanoo.

Mutta onneksi se on ohi, hotelli on auki ja nyt alkaa paras vaihe.

– Asiakkaiden toivottaminen tervetulleiksi hotelliimme ja paluu normaalimpaan arkeen, Niitynperä iloitsee.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut