Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

It-harrastaja paljastaa: HSL antaa itse lippuhuijareille mahdollisuuden huijauksiin – tällainen aukko järjestelmässä on

HSL:n kausilippua kopioiva feikkilippusovellus, joka on noussut erityisesti nuorten suosioon, saa tietonsa täysin laillisesta lähteestä.

Asiaa taustoittaa Länsiväylän sisarlehti Helsingin Uutisille nimettömänä pysyttelevä joukkoliikenteen- ja tietotekniikan harrastaja ja alan opiskelija.

– HSL itse mahdollistaa tämän sovelluksen toiminnan, koska sovellus lukee HSL:n avointa dataa ja päivittää sieltä vaihtuvan lipun värikoodin, mies selvittää HU:lle.

Matkalippujen vaihtuva värikoodi on näin väärennöksessäkin aina oikea.

Avoin data ja avoimet rajapinnat ovat olleet jo vuosia jatkunut trendi. Avoimella datalla tarkoitetaan julkishallinnon, organisaatioiden tai yritysten tuottamaa tai niille kertynyttä julkista tietoa, joka on avattu vapaasti ja maksutta kaikkien hyödynnettäväksi. Avointa dataa tarjoaa paitsi HSL, myös esimerkiksi Helsingin kaupunki ja monet muut toimijat.

Toimitus ei julkaise feikkisovelluksen nimeä, mutta vieraili sen verkko-osoitteessa tarkastelemassa väärennöksen toimintaa.

Jatka tämän käyttöä, tai osta aito lippu jos on varaa.

– HSL aikoo asentaa QR-koodi-skannauslaitteita kaikkiin busseihin, jolloin (väärennetyn lippusovelluksen nimi) ei enää toimisi. Siihen on onneksi vielä aikaa, kerrotaan sivustolla.

Länsiväylä kertoi aiemmin, että busseihin tulee puhelimesta lipun lukevat lukijat arviolta ensi kesänä. Tällä hetkellä busseissa mobiililipulla matkustaminen perustuu siihen, että lippua näytetään puhelimesta kuljettajalle.

HSL:stä myönnettiin aiemmin, että bussikuskin on mahdoton erottaa oikeannäköistä väärennettyä lippua aidosta.

– Anyway, jatka tämän (--) käyttöä niin kauan kuin se vielä toimii, tai osta aito lippu, jos on varaa, sivustolla kuitataan.

Toimitukseen yhteyttä ottanut mies toteaa näkemyksenään, että bussinkuljettajilla on väärennösten suhteen varsin hankala asema.

Työnantaja bussiyhtiö sekä HSL luonnollisesti toivovat kuskien havaitsevan ja puuttuvan väärennöksiin, toisaalta taas liikennöintiaikataulut ovat tiukkoja.

Yksittäisen matkustajan lippua ei ole aikaa jäädä tarkastelemaan. Nuorisoporukat saattavat olla myös aggressiivisia.

– Lisäksi kun kaikkia huumeidenkäyttäjiä tuolla liikkuu, niin bussinkuljettajalle saattaa olla jopa vaarallista mennä kyseenalaistamaan kenenkään matkustajan lippua, alaa hyvin tunteva mies sanoo.

Lue myös: Matkalippuväärennösten määrä räjähti, ja tällaisella "lipulla" HSL:n kuskeja nyt höynäytetään – mahdotonta erottaa aidosta vilkaisemalla