Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pahkasika-lehden ex-päätoimittaja: Nykymaailma teki Pahkasian tarpeettomaksi

Näkökulma: Kuplautunut yhteiskunta vei huumorilehdeltä mahdollisuuden suututtaa, sanoo Markku Paretskoi.

Yhteiskuntatieteiden maisteriksi ja toimittajaksi opiskellut Markku Paretskoi, 65, sai ajan myötä huomata että miehen suurin kädenjälki yhteiskuntaan on erittäin yhteiskuntakriittinen ja vallattoman hurtti Pahkasika-lehti. Vuonna 2021 vanhoja lehtiä on alettu julkaista uusintaversioina.

Pahkasian toiminta alkoi vuonna 1975, ja nopeasti Paretskoi havaitsi, että erittäin kotikutoisen julkaisun sisältö saa paikoitellen kansan raivoihinsa.

– Se aika oli Suomessa voimakasta yhtenäiskulttuurin aikaa. Ihmiset oli kasvatettu siihen ajatukseen, että kaikki mitä lehdessä sanotaan on totta. Sitten tuli Pahkasika. Ihmiset oli kasvatettu myös siihen, että ainoastaan Spede tekee Suomessa huumoria. Oli vähän mahdoton ajatus, että joku muukin tekee.

Paretskoi on sitä mieltä, että Pahkasika ei tässä ajassa enää toimisi.

– Ihmiset elävät omissa kuplissaan, ja jokaisessa kuplassa eletään aivan omilla säännöillä. Se tarkoittaa samalla sitä, että yhteiskunta on pirstaloitunut. Ei ole sellaista yhteistä asiaa, joka järkyttäisi edes suurinta osaa.

– Ennen vanhaan saattoi mennä niinkin, että jos mainitsit sanan lennokkiurheilu huumorilehdessä, joku suuttui jo siitä asetelmasta. Syynä oli se, että lennokkiurheilun ja huumorilehden yhdistelmä oli vain mahdoton käsittää: joku sanoi, että lennokkiurheilu ei liity huumoriin mitenkään.

1970-luvun puolessavälissä Paretskoi oli parikymppinen, innokas tamperelaisopiskelija. Pahkasika löysi nopeasti samanhenkisiä lukijoita.

– Siinä vaiheessa Suomeen alkoi kasvaa ensimmäinen mediakriittinen sukupolvi.

Samanhenkisyys yhdistyi, samoin kotikutoisuus. Kun Paretskoi vei ensimmäistä lehteä painoon, kirjapainossa todettiin että painotuotteissa sivumäärän tulisi olla aina parillinen.

Parhaimmillaan Pahkasian levikki oli hieman yli 10 000 kappaletta. Silloin Paretskoi ajatteli, että onpa aika pieni.

– Jos ajatellaan sitä konseptia, niin nyt on tietysti helppo sanoa että määrähän oli todella hyvä.

Nyt Paretskoi on julkaissut vanhoja Pahkasikoja niin sanotusti remasteroituina eli parannettuina versioina. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kirjoitusvirheitä on korjailtu.

– Jos nyt vielä tekisin Pahkasikaa, varmaan yrittäisin rakentaa sitä poliittisen korrektiuden päälle. Olen lukenut aiheesta paljon, ja siitä aiheesta ihmiset voisi vielä saada vähän suuttumaankin.

Paretskoi asui Tampereella vuodesta 1975 vuoteen 2010. Viimeinen asuinpaikka oli Pyynikintorilla.