Tapiola-sarjasta tunnettu ja Viikon luontoäänen alulle pannut Mauri Soikkanen täyttää 90 – jäljitti myös presidenttien otteet eränkävijöitä

Merkkipäivä: Mauri Soikkanen on tuottanut paljon iloa ja tietoa luonnon ja eränkäynnin ystäville.

Mauri Soikkanen haastattelee ylijohtaja Tauno V. Mäkeä radio-ohjelmaan Onkeen otettava 1970-luvulla. Mauri Soikkasen kokoelmat

Mia Lagström

Arvostettu luontotoimittaja ja eräkirjailija Mauri Soikkanen täyttää ensi keväänä 90 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Suomen Metsästysmuseo on koonnut Riihimäen kirjastoon näyttelyn, jossa pääsee tutustumaan Soikkasen pitkään uraan.

– Mauri Soikkanen on Suomen Metsästysmuseon väellekin tuttu. Hän on toiminut museon valtuuston jäsenenä. Yhteistyötä on tehty paljon, Suomen Metsästysmuseon kirjastonhoitaja Taru Liukkonen kertoo.

Suomen Metsästysmuseon kirjastonhoitajan Taru Liukkosen mukaan Mauri Soikkanen on tehnyt urallaan tärkeää työtä dokumentoimalla ja tallentamalla ainutlaatuista tietoa. Mia Lagström

Mauri Soikkanen kiinnostui luonnosta jo pikkupoikana. Luontoharrastuksen myötä hän päätyi opiskelemaan eläintiedettä, kasvitiedettä ja maantiedettä Helsingin yliopistoon, josta hän valmistui filosofian kandidaatiksi 1955 ja maisteriksi 1961. Vuonna 1956 Soikkanen pääsi töihin Yleisradioon, jossa hän toimi toimittajana ja myöhemmin ohjelmapäällikkönä aina vuoteen 1992.

– Soikkanen oli tekemässä Luonto-iltaa, ja hänen aikaansaannostaan oli myös Viikon lintu, joka muutti myöhemmin nimensä Viikon luontoääneksi, Liukkonen kertoo.

Jänisjahdin saalista Oulussa 1974. Mauri Soikkasen kokoelmat/Lars Mikkola

Soikkanen toimi myös Metsästys ja kalastus -lehden toimittajana ja päätoimittajana 30 vuoden ajan ja oli mukana toimittamassa Eränkävijä-vuosikirjaa lähes 50 vuoden ajan.

Soikkasen kirjallisesta tuotannosta monelle on varmasti tuttu Tapiola-sarja, jota Soikkanen oli toimittamassa vuosina 1979–1982.

– Kirjasarja on täynnä erätietoutta ja erätaitoja niin metsästyksestä kuin kalastuksesta kiinnostuneille, Liukkonen sanoo.

Mauri Soikkanen teki pitkän uran myös Metsästys ja kalastus -lehdessä sekä julkaisi ja toimitti useita kirjoja, kuten Tapiola-kirjasarjan. Mia Lagström

Vuonna 1992 Soikkaseen teki vaikutuksen Suomen Metsästysmuseossa esillä ollut Presidentit erämiehinä -näyttely.

– Hän alkoi perehtyä Svinhufvudin, Mannerheimin ja Kekkosen vaiheisiin eränkävijöinä. Syntyi Presidentit Erämiehinä -kirjasarja.

Soikkanen teki pitkän uran myös Metsästys ja kalastus -lehdessä sekä julkaisi ja toimitti useita kirjoja, kuten Tapiola-kirjasarjan. Mia Lagström

Liukkosen mukaan Soikkanen on tehnyt urallaan tärkeää työtä dokumentoimalla ja tallentamalla ainutlaatuista tietoa. Kekkosen päiväkirjojen pohjalta hän teki Kekkosen kanssa metsällä ja kalalla -kirjan. Sotilaamme erämiehinä Itä-Karjalassa -kirja valottaa metsästyksen ja kalastuksen merkitystä jatkosodan aikana.

– Paitsi lisäsärvintä, tarjosivat metsästys ja kalastus sotilaille kaivattua virkistystä ja lomaa pitkän asemasodan aikana, Liukkonen kertoo.

Soikkasen teoksia on myös palkittu. 1996 hän sai P. E. Svinhufvudin muistosäätiön kirjallisuuspalkinnon ja vuonna 1999 Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiön Karjala-palkinnon.

Suomen Metsästysmuseon kirjastonhoitajan Taru Liukkosen mukaan Mauri Soikkanen on tehnyt urallaan tärkeää työtä dokumentoimalla ja tallentamalla ainutlaatuista tietoa. Mia Lagström

Näyttely

Erämiesten matkassa

Toimittaja ja eräkirjailija Mauri Soikkanen täyttää 90 vuotta keväällä 2022.

Tulevan juhlavuoden kunniaksi Suomen Metsästysmuseo järjestää näyttelyn ”Erämiesten matkassa – toimittaja ja eräkirjailija Mauri Soikkanen” Riihimäen kaupunginkirjaston aikuisten osaston vitriineissä 1.9.–30.9.

Näyttelyssä on esillä Soikkasen kirjoittamia kirjoja, lehtiartikkeleita, valokuvia Mauri Soikkasen omasta ja museon kokoelmista.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut