Omenat: Omenanviljelyssä perusasiat ovat samat niin ammattiviljelmillä kuin kotipuutarhoissakin.
Tähän aikaan vuodesta mehuyrityksessä pitää kiirettä, kun omenat kotipuutarhoissa ovat kypsyneet.
– Viime vuoden sato oli superhyvä; tänä vuonna päästään noin 60 prosenttiin siitä, mitä vuosi sitten puristettiin, Rick Eriksson kertoo.
Kolmenkymmenen vuoden aikana Eriksson on nähnyt jos jonkinlaisia omenavuosia.
– Joku saa omenoita enemmän, toinen vähemmän ja kolmas ei kenties ainuttakaan, mutta joku onnistuu aina, sanoo Sipoon Mehuasemalla Nikkilässä toimiva Eriksson.
Niinpä. Miten naapuri onnistuu tuottamaan kotipuutarhassaan jättisadon, kun oma jää viiteen omenaan?
– Luonnonolot ratkaiseva paljon. Se koskee niin ammattiviljelmiä kuin kotipuutarhojakin, mutta toki viljelijä ja kotipuutarhuri voivat tehdä useita asioita paremman sadon eteen, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton asiantuntija Tomi Pousi vakuuttaa.
Välillä omenapuu lepää.
Luonnonolot tarkoittavat talvehtimista, pölytystä, kesän sääoloja ja kasvintuhoojien esiintymistä. Myös eri omenalajikkeet antavat eri tavalla satoa kesän kasvuolosuhteista riippuen.
Vaikka omenat kasvavat itsekseen, niin ihmisen tehtävä on luoda niille otolliset kasvuolot. Se vaatii hieman viitseliäisyyttä.
– Jotta kotipuutarhojen satoikäiset omenapuut tuottaisivat hyvin, tulee niitä leikata säännöllisesti, Pousi neuvoo.
Sopiva aika leikkaukselle on ennen kasvukautta maalis-, huhtikuussa, ensimmäisen kerran noin vuosi istutuksen jälkeen.
Leikkaamisen tavoitteena on saada vankkaoksaisia ja ilmavia puita.
– Vankemmat oksat jaksavat kannatella omenoita paremmin. Ilmavuuden ansiosta valo pääsee paremmin perille ja kukkasilmuja tulee paljon, mutta sienitaudit eivät pääse jylläämään.
Tautien ehkäisemiseksi tautisten omenoiden kerääminen ja pudonneiden lehtien haravoiminen on tärkeää. Muumiotautia potevat hedelmät pitää polttaa tai haudata.
– Kevät- ja syyslannoitukset tukevat hedelmien muodostusta. Kukkien pölytystä voi yrittää parantaa esimerkiksi hyönteishotellien avulla, Pousi vinkkaa.
Yhtä paljon satoa vuodesta toiseen omenapuu ei tuota. Kun puu yhtenä vuonna on uurastanut jättisadon, niin toisena se lepää.
Lepovuoden satoa voi parantaa jonkin verran harventamalla raakileita, minkä seurauksena puu jaksaa kasvattaa paremmin uusia kukkasilmuja.