Nuorten espoolaisten rokotekattavuus on jäämässä "huolestuttavan alhaiseksi", ja sillä saattaa olla Espoossa ikäviä seurauksia: "Meillä ei ole muuta tehokasta työkalua tähän", muistuttaa terveyspalvelujen johtaja

Korona: Espoo aikaistaa koululaisten tehosterokotteen antamista.

20–34 -vuotiaiden espoolaisten rokotekattavuus on jäämässä huolestuttavan alhaiseksi, toteaa Espoon terveyspalvelujen johtaja Markus Paananen.

Kaikilla yli 15-vuotiailla espoolaisilla on ollut mahdollisuus saada kaksi rokotusannosta.

20–24 -vuotiaista espoolaisista 76 prosentilla on yhden rokotteen suoja ja 43 prosentilla kahden.

25–29 -vuotiaista yhden rokotteen on ottanut 77 prosenttia ja 57 prosenttia kaksi. 30–34 -vuotiaissa vastaavat prosentit ovat 78 ja 61.

– Rokotekattavuus nousee selkeästi iän myötä. Ikäryhmissä 20–39 rokotekattavuus on selkeästi matalampi kuin 40 vuotiailla ja sitä vanhemmilla, Paananen sanoo.

16–19 -vuotiaista 83 prosenttia on ottanut ensimmäisen annoksen, ja 36 prosenttia kaksi.

– Heidän toisen annoksen kattavuus nousee vielä merkittävästi, Paananen uskoo.

Espoo nopeuttaa kouluilla annettavien koronarokotusten tehosteannosten antamista ja lyhentää annosvälin kuuteen viikkoon.

Yli 12-vuotiailla koululaisilla on mahdollisuus saada tehosteannos tai ensimmäinen koronarokotus koulupäivän aikana jo ennen syyslomaa 27.9.–8.10.

12–15 -vuotiaista ensimmäisen annoksen on ottanut 77 prosenttia ikäluokasta.

Kaikista yli 12-vuotiaista espoolaisista 85 prosenttia on nyt saanut ensimmäisen koronarokotteen, ja 68 prosenttia kaksi.

– Rokottaminen on turvallinen ja helpoin mahdollinen tapa torjua koronaa. Meillä ei ole muuta tehokasta työkalua tähän. Kun mahdollisimman moni ottaa rokotuksen, estää se taudin kiertämistä ja katkoo tartuntaketjuja. Tämä antaa suojaa itselle, mutta myös muille, Paananen muistuttaa.

Paananen toivoo, että rokotekattavuus saataisiin nostettua mahdollisimman korkeaksi.

– Ei se voi teoriassakaan 100 prosenttiin nousta, mutta hyvin korkealle kuitenkin. Kohdeväestössä on hyvin vähän sellaisia, jotka eivät voi ottaa koronarokotetta terveydellisistä syistä, Paananen muistuttaa.

Espoo alkoi maanantaina antaa kolmatta koronarokotetta immuunipuutteisille ja sote-henkilöstölle.

Heidän rokottamisessaan käytetään Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella vanhenemassa olevaa erää Modernan rokotetta.

Metro-areenan rokotusrumba päättymässä

Espoo suunnittelee lopettavansa rokotusten antamisen Metro-areenalla vajaan kolmen viikon päästä viikon 40 lopussa. Iso osa Espoossa rokotetuista on saanut koronarokotteensa juuri Metro-areenalla.

Lintuvaaran rokotepisteestä luovutaan tämän viikon jälkeen.

– Ison Omenan ja Tapiolan rokotuspisteet sekä pop up -pisteet riittävät jatkossa, sanoo terveyspalvelujen johtaja Markus Paananen.

Suunnitelmissa on lisätä pop up -rokotuspisteiden määrää. Tällä hetkellä kauppakeskus Sellon kirjastossa annetaan koronarokotuksia torstaisin ja Entressen kirjastossa perjantaisin.

– Me voimme pyrkiä nostamaan rokotuskattavuutta mahdollisimman ylös viemällä rokotuspisteitä maantieteellisesti lähelle ja varmistamalla, että rokotteen ottaminen käy sujuvasti, Paananen sanoo.

– Yksi keino on rokotustiedon jakaminen eri kielillä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut