Espoolainen kirjailja Johanna Venho kirjoitti romaanin vanhenevasta Tove Janssonista, joka joutuu jättämään rakkaan kesänviettopaikkansa – vasta viettäessään viikon yksin Klovharussa kirjailija ymmärsi, mistä koko paikassa on kyse

Tove Jansson on taiteilija, jonka taiteesta ja elämästä varmasti jokaisella suomalaisella on tietoa ja mielikuvia. Espoolainen kirjailija Johanna Venho tarttuu uusimmassa romaanissaan Syyskirja (WSOY) rohkeasti tunnetun taiteilijan elämään ja kuvaa sen taitekohtaa, niitä syksyisiä päiviä, kun Toven ja Tootin ( Tuulikki Pietilä) on aika luopua rakkaasta kesänviettopaikastaan Klovharun saaresta vuonna 1990. Syyskirja on tosipohjoista fiktiota.

– Olin alkukesällä yksin viikon Klovharussa ja se oli kirjan viimeistelyn kannalta mullistava viikko. Olin sieluni silmillä muodostanut kuvan Klovharusta dokumenttien pohjalta, mutta siellä ymmärsin, kuinka ulkosaaristossa saari on ja kuinka rankka ja karu paikka se on. Klovharu on lintujen saari, jossa ihminen tuntee itsensä tunkeilijaksi, Johanna Venho sanoo.

Edellisessä romaanissaan Ensimmäinen nainen Johanna Venho muuntautui Sylvi Kekkoseksi ja kertoi hänen elämästään minä-muodossa. Syyskirjaan hän valitsi erilaisen keinon. Maria on nuori opiskelija, joka tarkkailee Toven elämää ja kertoo havainnoistaan – ”Klovharun kalliot ovat jääkauden rouhimat ja Tovekin on kuin siitä kalliosta kasvanut, luonnollinen olento”.

Romaanin Mariassa on paljon samaa kuin nuoressa Johannassa. Mariakin kokee Koijärvi-liikkeen nostattaman ympäristöradikalismin ja lisäksi kasvihuoneilmiö ja otsonikato ovat esillä.

”Voi olla, että ihmisillä ei riitä voimia ympäristöasioihin, kun yhteiskunta leikkaa koulutuksesta, terveydenhuollosta ja sosiaalituesta”, Venho kuvaa 1990-luvun alkua Marian kautta.

– Tove on kirjoittanut omasta elämästään niin paljon, että minä-kerronta ei ollut mahdollista, kirjailija perustelee.

Syyskirjaa kirjoittaessaan hän tajusi, kuinka rohkea Tove Jansson oli.

– Tove ja Tooti rakennuttivat kesänviettopaikan Klovharuun viisikymppisinä, ja se avasi seikkailullisen vaiheen heidän elämässään. Tove uskalsi aina olla oma itsensä. Yksi merkki rohkeudesta on se, että hän lopetti Muumi-kirjojen tekemisen silloin kun niiden suosio oli valtava ja alkoi tehdä aivan muuta.

Syyskirjassa kuvataan myös Janssonin perhettä ja sen merkitystä: Heillä tehtiin paljon asioita siksi, että oli kyse perhetraditiosta. Se oli janssonilainen tapa. Se teki heidän perheestään erityisen. Oli tapa olla taiteilija, tapa kertoa juttuja.

Tovesta kirjoittaminen oli Johanna Venhon mielestä helpompaa kuin Sylvistä kirjoittaminen, koska hän oli lukenut Tovesta kirjoitetut elämäkerrat, hänen kirjeitään ja tietysti muumikirjat. Sylviin tutustuminen piti aloittaa lähes nollasta.

– Olen kiinnostunut kirjoittamaan vanhenevista naisista, joten oli selvää, että kirjoittaisin Tovesta, joka katsoo elämässään taakse päin, kirjailija sanoo.

– Sylvin jälkeen halusin käsitellä taiteilijakutsumusta ja taiteen merkitystä ihmisille. Tove on toteuttanut taiteilijuutta täysimääräisesti.

Tove Janssonin tuotanto on kestänyt aikaa.

– Monet lastenkirjat ovat jääneet vanhanaikaisiksi mutta muumit eivät. Toisaalta esimerkiksi Muumilaakson marraskuu ja Muumipappa ja meri ovat enemmän aikuisten kuin lastenkirjoja.

– Muumeissa on jotain todella ajatonta, joka puhuttelee ihmisiä syvällä psykologisella tasolla. Muumeista löytyvät kaikki inhimilliset piirteet.

Tovesta kirjoittaessaan Johanna Venho luki uudelleen muumikirjoja ja löysi niistä taas paljon uutta.

– Ne avautuvat joka elämänvaiheessa eri tavalla.

Kuka?

Johanna Venho

Johanna Venho (s. 1971) on Espoon kirjailijoiden jäsen. Hän on saanut työstään useita tunnustuksia, mm. Arvid Lydecken -palkinnon, Einari Vuorelan runopalkinnon, Katri Vala -palkinnon ja WSOY:n kirjallisuussäätiön tunnustuspalkinnon.

Romaani Ensimmäinen nainen (2019) oli kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana ja voitti lukijaäänestyksen.

Johanna Venho kertoo Syyskirjasta Tapiolan kirjastossa 7. lokakuuta kello 18.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut