Espoon alakoululaisten mielenterveyshäiriöitä hoitavassa yksikössä ei ole enää yhtään virkalääkäriä, ja psykologeja puuttuu neljä – uusia lapsipotilaita voitu ottaa viimeksi kesällä

Palveluille olisi valtava kysyntä. Korona-aika on lisännyt lasten ahdistuneisuus- ja masennushäiriöitä ja sitä myöten käytöshäiriöitä, sanoo yksikön päällikkö.

Korona-aika on lisännyt lasten ahdistuneisuus- ja masennushäiriöitä, kertoo Espoon lastenpsykiatrian yksikön päällikkö Anu Kivistö. Kuvituskuva. Arkisto/ Terhi Marttinen
Katja Riihola

Katja Riihola

Alakoululaisten mielenterveyden, käyttäytymisen ja tarkkaavuuden haasteita hoitava yksikkö ei ole pystynyt heinäkuun jälkeen ottamaan uusia asiakkaita.

Espoon kaupungin lastenpsykiatrian yksikön sulku johtuu rekrytointihaasteista.

Yksikössä ei ole tällä hetkellä lainkaan virkalääkäreitä. Pysyvää ylilääkäriäkään ei ole onnistuttu palkkaamaan. Lisäksi yksikössä on neljän psykologin vaje.

– Teemme koko ajan hartiavoimin töitä, että saisimme sulun purettua, kertoo yksikön päällikkö Anu Kivistö.

Kivistö kertoo, että yksikköön pyritään rekrytoimaan ylilääkäri, neljä lääkäriä ja neljä psykologia.

Aiemmin sisään ohjautuneita asiakkaita hoitaa neljä osa-aikaista ostopalvelulääkäriä.

– Emme ole onnistuneet löytämään lisää ostopalvelulääkäreitäkään, Kivistö kertoo.

– Meillä on sisäinen jono. Pyrimme nyt palvelemaan heitä mahdollisimman hyvin.

Korona-aika on lisännyt lastenpsykiatristen palvelujen kysyntää. Kun peruspalveluiden puolellakin on resurssipulaa, eikä matalan kynnyksen palveluja ole ollut riittävästi saatavilla, on raskaampien palvelujen, kuten lastenpsykiatrian kysyntä kasvanut, kertoo Kivistö.

Kivistön mukaan päättäjien pitäisikin pohtia ratkaisuja lääkäripulaan ja henkilöstön saatavuuteen houkuttavuuden ja pysyvyyden näkökulmasta myös perusterveydenhuollon puolella.

– Tavoitteena on, että raskaiden palvelujen tarve vähenisi ja näitä ongelmia selvitettäisiin mahdollisimman hyvin peruspalveluiden tasolla, että voisivatko lapset pärjätä esimerkiksi koulun tukitoimin.

Lastenpsykiatrian yksiköltä pyydettyjen konsultaatioiden määrä on kasvanut yli puolella.

– Normaalitilanteessa konsultaatioita oli 40–60, ja nyt jopa yli 100 konsultaatiota kuussa, Kivistö kertoo.

Suurin osa konsultaatioista tulee opiskelu- ja kouluterveydenhuollon kautta. Konsultaatioista noin puolet johtaa yksikön asiakkuuteen.

– Näin pieni yksikkö ei pysty yksin lisääntyvää asiakasmäärää kantamaan, Kivistö sanoo.

Yksikössä arvioidaan, tutkitaan ja hoidetaan esi- ja alakouluikäisten lasten merkittäviä mielenterveyden ja käyttäytymisen pulmiin liittyviä haasteita.

Kivistö kertoo, että suurin asiakasryhmä ovat tarkkaavaisuushäiriöistä kärsivät. Lisäksi monen kohdalla pyritään ratkomaan tunne-elämän problematiikkaa.

– Korona-aika on lisännyt lasten ahdistuneisuus- ja masennushäiriöitä ja sitä myöten käytöshäiriöitä, Kivistö kertoo.

– Nämä ovat monisyisiä asioita.

Täydessä miehityksessä Espoon lastenpsykiatrisessa yksikössä työskentelisi 24 hoitohenkilökuntaan kuuluvaa. Yksikön moniammatilliseen työryhmään kuuluu lastenpsykiatreja, psykologeja, neuropsykologi, sairaanhoitajia, puheterapeutti ja toimintaterapeutti.

– Lääkäri on oleellinen tässä yhtälössä, kun diagnosoidaan, hoidetaan lääkkeellisin keinoin ja haetaan kuntoutusta, Kivistö sanoo.

Lue myös:

Luottamusmies avautuu Espoon terveysasemien kovista työoloista: Työnkuva muuttunut, potilaat entistä sairaampia, virkoja liian vähän... – "Lääkärit ovat valtavan kuormittuneita"

Kaarina Nordqvist, 74, on käyttänyt tänä vuonna yksityisiin lääkäripalveluihin jo 3 000 euroa, koska Espoon terveysasemat eivät toimi – Nyt hän jakaa havaintonsa terveysasemien ongelmista ja antaa tehtävän Espoon uusille valtuutetuille: "Puheita on pidetty riittävästi"

Espoon terveysasemilla painitaan kasvavan hoitovajeen ja lääkäripulan kanssa – kiireettömään hoitoon jopa kuuden viikon jono

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut