Sattuiko taas käteen vääränlainen laturi? "Tämän täytyy loppua" – Pian kaikkia puhelimia voinee ladata yhdellä ja samalla laturilla

Tuttu tilanne: latureita olisi vaikka kuinka paljon, mutta juuri siihen akkuaan piippaavaan laitteeseen sopivaa ei löydy.

Tämä ongelma jää historiaan, jos Euroopan komission tänään torstaina tekemä ehdotus menee läpi. Komission esitys loisi EU:n alueelle lain yleislaturista eli minkä tahansa kannettavan elektroniikkalaitteen voisi ladata millä tahansa laturilla.

– Kaikki tärkeimmät elektroniikkalaitteemme tarvitsevat laturin. Kun laitteita on yhä enemmän, meille myydään yhä enemmän tarpeettomia latureita, joita ei voi käyttää ristiin. Tämän täytyy loppua, linjaa sisämarkkinoista vastaava komissaari Thierry Breton komission tiedotteessa.

Komission tiedotteen mukaan matkapuhelinten latausratkaisujen määrää on jo saatu vähennettyä viimeksi kuluneena vuosikymmenenä 30:stä 3:een vapaaehtoisella sopimisella. Lopullinen ratkaisu on kuitenkin jäänyt puuttumaan, ja nyt komissio haluaa viedä työn loppuun valmistajia velvoittavalla lainsäädännöllä.

Komissio arvioi, että muutosten ansiosta kuluttajat säästävät 250 miljoonaa euroa vuodessa.

Jatkossa USB-C-liitännästä tulisi kaikkien älypuhelimien, tablettien, kameroiden, kuulokkeiden, kannettavien kaiuttimien ja käsikonsoleiden standardiliitäntä. Tämän jälkeen mitä tahansa radiolaitedirektiivissä mainittua laitetta voisi ladata myös toisenmerkkisten laitteiden latureilla.

Muutos yhdenmukaistaisi myös pikalataustekniikan. Tällä hetkellä valmistajat voivat rajoittaa latausnopeutta, jos laitetta ladataan muulla kuin sen valmistajan laturilla. Jatkossa latausnopeuden pitäisi olla aina sama.

Komissio esittää myös, että laturit ja itse laitteet myytäisiin jatkossa erikseen. Näin uuden laitteen kanssa ei aina automaattisesti tulisi uutta laturia. Komission mukaan tämä helpottaisi kuluttajien elämää ja pienentäisi latureiden valmistuksesta ja hävittämisestä syntyvää ympäristöjalanjälkeä.

Lisäksi komissio haluaa kuluttajille lisää tietoa laitteista. Tuottajien pitäisi antaa kuluttajille tietoa lataustehosta, kuten laitteen vaatimasta tehosta ja siitä, tukeeko se pikalatausta. Näin kuluttajien on helpompi ymmärtää, täyttävätkö heidän nykyiset laturinsa uuden laitteen vaatimukset, ja he osaavat myös tarvittaessa valita yhteensopivan laturin.

Yleislaturidirektiivi koskisi sekä itse elektroniikkalaitteita että ulkoisia virtalähteitä, jotta laitteet olisivat yhteensopivia kaapelin molemmissa päissä.

Ulkoisen virtalähteen yhteensopivuutta tarkastellaan ekologista suunnittelua koskevassa asetuksessa, jota komissio uudelleentarkastelee myöhemmin tänä vuonna. Tavoitteena on, että molemmat muutokset tulisivat voimaan yhtä aikaa.

Jotta yleislaturista tulisi totta, esitys vaatii vielä Euroopan parlamentin ja neuvoston hyväksynnän.

Jos nämä toimielimet asettuvat komission kannalle, vaatimuksia aletaan soveltaa kahden vuoden kuluttua direktiivin hyväksymisestä.

Tausta

420 miljoonaa laitetta vuodessa

Vuonna 2020 EU:ssa myytiin noin 420 miljoonaa matkapuhelinta ja muuta kannettavaa elektroniikkalaitetta, komissio tiedottaa.

Kuluttajat omistavat keskimäärin kolme matkapuhelimen laturia, joista kaksi on säännöllisessä käytössä. Tästä huolimatta 38 prosentilla kuluttajista on ollut ainakin kerran tilanne, että he eivät ole voineet ladata matkapuhelintaan, koska saatavilla olevat laturit eivät ole olleet yhteensopivia puhelimen kanssa.

Erillisiä latureita, joiden mukana ei tule laitetta, ostetaan komission mukaan vuosittain noin 2,4 miljardilla eurolla.

Hävitetyistä ja käyttämättömistä latureista kertyy vuosittain arviolta 11 000 tonnia sähkö- ja elektroniikkalaiteromua.

Näistä syistä komissio on tukenut yleislaturiratkaisun kehittämistä jo vuodesta 2009.

Vuonna 2009 toimialalla laadittiin vapaaehtoinen sopimus, jonka ansiosta markkinoilla olevien matkapuhelimien latausratkaisujen määrä väheni 30:stä kolmeen.

Pöytäkirjan voimassaolo päättyi vuonna 2014, ja toimiala esitti uuden ehdotuksen maaliskuussa 2018. Esitetty ratkaisu ei kuitenkaan tyydyttänyt komissiota.

Lähde: Euroopan komissio

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut