Espoon tärkeintä luottamustehtävää hoitaa nyt 28-vuotias Henrik Vuornos, joka on taustoiltaan niin kokoomuslainen kuin olla voi – tässä haastattelussa hän kertoo yhden vitsin ja kolme asiaa, jotka hän haluaa panna Espoossa kuntoon

Haastattelu: Tällainen on uusi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Henrik Vuornos.

Henrik Vuornos ehdotti tapaamispaikaksi Espoon modernin taiteen museota Emmaa, jonka säätiön hallituksen jäsen hän on ollut vuodesta 2017. – En tiennyt ihan hirveästi modernista taiteesta enkä ole vieläkään taiteen asiantuntija, mutta minun tehtäväni onkin auttaa yhteistyössä kaupungin kanssa, hän sanoo. Annika Pitkänen

Janne Koivisto

Henrik Vuornos väittää kotisivuillaan, että hänet tunnetaan huumorintajuisena ja rauhallisena kaverina.

Rauhallisuuden huomaa haastattelun aikana hyvin, mutta entä huumorintaju?

Olisiko sinulla jotakin hauskaa vitsiä tai juttua?

Vuornos hymyilee ja kiemurtelee hetken Emman kahvilan tuolissa, kunnes sopiva juttu tulee mieleen.

– Minusta ihan hauska poliittinen vitsi on se, että Espoossa ei ole keskustaa ja hyvä niin, hän naurahtaa.

– Minusta ihan hauska poliittinen vitsi on se, että Espoossa ei ole keskustaa ja hyvä niin, Vuornos lohkaisee. Annika Pitkänen

Mutta jätetään vitsit sikseen. Tästä jutusta on itse asiassa leikki kaukana.

28-vuotiaasta Vuornoksesta tuli elokuussa Espoon kaupunginhallituksen uusi puheenjohtaja. Vaikka valtuuston puheenjohtaja on protokollan mukaan ylempi, hallituksen puheenjohtaja käyttää käytännössä suurempaa valtaa.

Jos joku pystyy vaikuttamaan siihen, minkälaisia kouluja espoolaiset lapset käyvät, minne uudet asuinalueet työntyvät ja miten Espoon talous pysyy tasapainossa, niin Vuornos.

Vuornos vaikuttaa taustoiltaan aika perinteiseltä kokoomuslaiselta.

Hän varttui kuusihenkisessä perheessä, joka asui omakotitalossa Espoon Jupperissa. Äiti on lääkäri ja isä diplomi-insinööri.

Lapsuuden harrastuksia olivat jalkapallo, kitaransoitto ja partio. Partiolla oli Vuornoksen mukaan merkitystä politiikkaan lähtemisessä.

– Partiossa saa aika nuorena ottaa vastuuta. Luulen, että sieltä on tullut se asenne, joka on vienyt mukaan oppilaskuntiin, nuorisovaltuustoon ja lopulta kuntavaaleihin.

Armeijan jälkeen – Vuornos on sotilasarvoltaan aliluutnantti – hän lähti opiskelemaan Helsingin yliopistoon taloustiedettä, koska talouden toiminta kiinnosti.

– Talous vaikuttaa kaikkeen, ja siksi taloustiede on hyvä ala tällaiselle generalistille. Siinä voi paneutua vaikka päästöhinnoitteluun tai kulttuuripalveluiden kysyntään.

Vuornos lähti opiskelemaan Helsingin yliopistoon taloustiedettä, koska talouden toiminta kiinnosti häntä. Annika Pitkänen

Opinnot ovat kuitenkin venyneet, sillä politiikka on imenyt mukaansa.

Vuornos on istunut jo kaksi kautta valtuustossa, johtanut kokoomusnuoria, työskennellyt puoluejohdon erityisavustajana ja vetänyt kokoomuksen valtuustoryhmää.

Vaikka uusi kaupunginhallituksen puheenjohtaja on verrattain nuori, hän tuntee jo pelin hengen.

Nykyään Vuornos asuu Tapiolassa aviopuoliso Veeran kanssa ja kertoo olevansa asuntovelan maksaja. Puolisosta tiedetään se, että hän on juristi ja töissä valtiolla.

Vuornos ei halua avata koko yksityiselämäänsä lehtien palstoilla. Raja tulee vastaan kysymyksessä, miten hän tapasi puolisonsa.

– En ehkä ala eritellä sitä, hän toteaa ja kertoo haluavansa olla asiapoliitikko.

– En ole mikään vallankumoustaistelija, Vuornos sanoo. Annika Pitkänen

Puhutaan siis asiaa. Mikä nyt muuttuu, kun Vuornoksesta tulee Espoon mahtimies?

– En ole mikään vallankumoustaistelija. Minusta Espoossa on monta asiaa aika hyvin, Vuornos toppuuttelee. Hän nostaa esiin kolme asiaa, joita haluaa edistää.

Ensimmäinen on palveluiden digitalisaatio, jossa julkinen sektori laahaa Vuornoksen mukaan jäljessä.

– Otetaan esimerkiksi terveyskeskusten digivastaanotto. Jos esimerkiksi 20 prosenttia asioinnista voitaisiin hoitaa sen kautta, jonoja voitaisiin purkaa aika paljon.

Toinen on ilmaston ja ympäristön suojelu.

– Luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen on ilmastonmuutoksen torjumisen ohella nouseva trendi. Tarvitsemme ihan perinteisiä luonnonsuojelualueita, mutta haluaisin, että Espoo kokeilisi rohkeasti myös ihan uusia juttuja, kuten luonnonarvojen hyvitystä rakennettavien alueiden kompensoimiseksi.

Kolmas on Espoon talous.

– Meillä on ollut viime vuosien aikana liian monta vuotta, joina kaupungin menot ovat olleet suuremmat kuin tulot. Näin ei voi jatkua ikuisesti. Näen tämän myös sukupolvien välisenä oikeudenmukaisuuskysymyksenä.

Vuornos haluaa saada Espoon talouden tasapainoon. Annika Pitkänen

Kuka?

Henrik Vuornos

28-vuotias tapiolalainen

opiskelee taloustiedettä Helsingin yliopistossa

toimii Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtajana 2021–2023

asuu aviopuolisonsa Veeran kanssa

harrastaa partiota, suunnistusta golfia ja lukemista.

Poiminta

Missä ovat nuoret naiset?

Nuoria kokoomuslaisia on noussut vaalien jälkeen merkittäviin tehtäviin: Espoossa Henrik Vuornos, 28, Helsingissä Daniel Sazonov, 28, ja Matias Pajula, 22, Vantaalla Sakari Rokkanen, 30, ja Turussa Ville Valkonen, 33.

– Henkilötasolla kaupunkien väliset suhteet toimivat hyvin, Vuornos toteaa.

Kysymys kuuluu kuitenkin: missä ovat kokoomuksen nuoret naiset?

Vuornos huomauttaa, että Espoossa kokoomuksen valtuustoryhmään nousi vaaleissa monta nuorta naista.

Mutta miksi nuoria naisia ei ole johtopaikoilla?

– Se on hyvä kysymys. Ei minulla ole siihen mitään aukotonta vastausta. Meillä on ollut tapana antaa myös nuorille naisille vastuuta, mutta tietysti siinä pitäisi onnistua paremmin. Hyvä puolue on sellainen, jossa on tasaisesti eri sukupuolia.

Vuornos lisää, että kokoomuksella on tässä suhteessa parempi tilanne kuin vihreillä tai perussuomalaisilla, jotka ovat vahvasti sukupuolittuneita.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut