Henkilö: Ravintola-alan tulevaisuus on nuorissa, sanoo palkittu ruokatuotannon opettaja Tero Laukkanen. Entiseksi kouluhäiriköksi tunnustautuva Laukkanen ymmärtää nuoria.
Sole poka mithän, sanoi tunturinpoika ja lähti isolle kirkolle haistelemaan tuulia eli muutti Kolarista pääkaupunkiseudulle.
Haukilahden Helmen terassi kylpee syyskesän viimeisissä lämmöissä. Nykyisin friisiläläinen Tero Laukkanen innostuu tarinoimaan suhteestaan espoolaisuuteen, espoolaisiin. Meri on hänelle tärkeä.
– Nyt en ole ehtinyt käydä kalassa, kun oppilaat vievät kaiken ajan. Se on tosin positiivinen asia.
Espoolaisia hän kuvailee näin.
– Turvallista ja rauhallistahan täällä on.
Yhteisöllistäkin. Varsinkin Friisilässä.
Laukkasta kuunnellessa tulee väistämättä mieleen Tuntemattoman sotilaan Antti Rokka. Laukkanen vaikuttaa sotatermein kyvykkäältä ja kokeneelta heikompien puolesta taistelijalta. Mutta muodollinen kuri, byrokratia ja pokkurointi eivät kuulu hänen keinovalikoimaansa. Tärkeäksi kokemansa asian puolesta hän on valmis taistelemaan. Tinkimättömästi.
– Ja taas jouduttiin rehtorin puhutteluun, Laukkanen kertoo edesottamuksistaan Stadin ammattiopistolla.
Ruokatuotannon opettajana työskentelevä Laukkanen on ravistellut perinteisiä toimintatapoja ja ajatusmalleja. Eivätkä kollegat ole aina säästyneet kommenteilta.
Jotain Laukkasen on täytynyt tehdä oikein. Syyskuussa hänet palkittiin ravintola-alan pro-gaalassa alansa opettaja-sarjan voittajaksi. Kuten Rokkakin lopulta kansallissankariksi.
– Kiitos, entiset opettajat. Ei ollut teiläkhän helppoa ollu minun kanssa. Issoin kiitos entisille ja nykysille opiskelijoille. Te olette tulevaisuutemme, Laukkanen kiitteli tunneryöppynsä vallassa gaalailtana.
Ravintola-alan tulevaisuus, houkuttelevuus ja nuorten hyvinvointi ovat Laukkaselle sydämen asia. Miten nuoret kiinnostuvat alasta, joka hädin tuskin elättää työntekijänsä pääkaupunkiseudulla. Muun muassa se huolestuttaa miestä. Ilman asiakkaitaan, eli opiskelijoita ei ole työtä, hän muistuttelee.
Laukkanen oli itse entinen kouluhäirikkö. Hänen on helppo ymmärtää nuoria. Virheitäkin sattuu.
– Työelämän pelisääntöjä vasta opetellaan.
Sosiaalisesti lahjakkaiden ja energisten nuorten tausta on käännettävä Laukkasen mielestä eduksi. Sellaista luonnetta ammattikeittiössä ja ravintolassa tarvitaan.
– Jos nuoresta välitetään aidosti, hän todennäköisemmin jää alalle.