Kirsikkapuut ovat ilahduttaneet leppävaaralaisia 20 vuoden ajan, mutta nyt niille kaikille napsahti kerralla kaatotuomio – maisema-arkkitehti kannustaa asukkaita ottamaan kantaa uuden kävelypuiston suunnitteluun

Puisto: Leppävaaran 20 vuotta vanha kirsikkapuisto joudutaan uusimaan puiden huonon kunnon vuoksi.

Kymmenien kirsikkapuiden keväinen kukinta Alberganesplanadilla on ilahduttanut leppävaaralaisia vuosia. Nyt kirsikkapuisto joudutaan uusimaan vain 20 vuotta perustamisensa jälkeen.

Puisto on keskeinen osa Leppävaaran keskustan ilmettä, ja Alberganesplanadi on ainoa paikka Espoossa, jossa kirsikkapuiden kukintaa voi ihailla näin laajasti.

Syynä uusimiseen on kirsikkapuiden huono kunto. Espoon kaupungin maisema-arkkitehti Kristiina Rocha arvioi, että kaikki nykyiset noin 70 puuta joudutaan uusimaan.

– Huonokuntoisia puita on jo jouduttu poistamaan ja osa on kaatunut itsestään. Alberganesplanadi on hyvin vilkas paikka eikä siellä voi olla vaarallisia puita, Rocha sanoo.

Rocha myöntää, että puiden huono kunto vain 20 vuotta istuttamisen jälkeen oli ikävä yllätys kaupungillekin, vaikka pilvikirsikka, jota puistoon on istutettu, ei kovin pitkäikäinen laji olekaan.

Syitä tilanteeseen on useita.

Tämä on Leppävaaran sydän, ja varmasti hyvin tärkeä asukkaille."

– Kaupunkiympäristö on hirveän vaativa paikka puille. Puistossa on ollut ongelmana muun muassa veden seisominen puiden juurella ja maan tiivistyminen. Lisäksi kaikki erilaiset kaivuu- ja muut työt aiheuttavat helposti vaurioita puihin, Rocha selvittää.

Kaupunki suunnittelee tilalle uusien puiden istutusta. Pohdittavana on nyt, tuleeko puistoon edelleen kirsikkapuita, ja jos tulee, mitä lajikkeita.

Mielipiteitä toivotaan myös asukkailta.

– Tämä on Leppävaaran sydän, ja varmasti hyvin tärkeä asukkaille, joten ymmärrän, että puiden kaato herättää huomiota. Halusimme ottaa suunnitteluun aikaa, jotta asukkaat ehtivät valmistautumaan asiaan henkisesti ja pääsevät esittämään omia ajatuksiaan, Rocha sanoo.

Lähtöajatuksena on ollut säilyttää puiston nykyinen ilme, jossa on riveissä kukkivia kirsikkapuita, vaikka ne eivät pitkäikäisiä olekaan. Rocha kannustaa asukkaita kertomaan mielipiteitään.

– Kaupunkilaiset voivat miettiä vaikkapa sitä, voisiko mukana olla eri värisiä ja eri aikaan kukkivia lajikkeita. Silloin kevään kukinta ei ehkä olisi kerralla niin näyttävä kuin nyt, mutta toisaalta jatkuisi pidempään, Rocha heittää.

Puulajin valintaan vaikuttaa Rochan mukaan moni asia. Pilvikirsikka, jota puistossa nyt on, on luokiteltu vieraslajiksi, jonka leviämistä luontoon tulee tarkkailla. Sitä puistoon ei välttämättä kannata enää istuttaa.

Kasvuympäristö keskellä kaupunkia asettaa omat vaatimuksensa. Hedelmiä tuottavia lajikkeita ei käytännön syistä voi tuoda kaupunkipuistoon. Puiden vaatima hoito tulee ottaa huomioon, samoin saatavuus. Kun puistoa lähdetään istuttamaan, samankokoisia, isoja taimia tarvitaan suuri määrä.

Pohdinnassa on myös, tuleeko kirsikkapuiden alle nurmikkoa nykyisessä laajuudessaan, vai voisiko tilalla olla esimerkiksi kukkaistutuksia. Puiden juurella kasvavan nurmikon leikkaaminen on vaurioittanut nykyisiä puita.

– Paikalle on ehdotettu esimerkiksi kukkaniittyä. Näin kaupunkimaisessa ympäristössä se ei välttämättä ole paras ratkaisu. Lisäksi täytyy muistaa, että kukkaniitty on ajoittain melko ränsistyneen näköinen, Rocha huomauttaa.

Puiston uusimisen ajankohta ei vielä ole selvillä. Puut ovat kuitenkin niin huonokuntoisia, että kovin pitkään niiden poistamista ei Rochan mukaan voi siirtää.

Ennen kuin puita ryhdytään kaatamaan, Alberganesplanadilla tehdään pienempiä korjauksia. Raidejokerin rakennustöiden jäljiltä puistosta on muun muassa poistettu leikkipaikka ja kävely-yhteyksiä on katkaistu. Näitä pyritään siistimään mahdollisesti jo tänä vuonna.

Ehdotuksia Alberganesplanadista voi lähettää syyskuun loppuun sähköpostitse osoitteeseen kristina.rocha@espoo.fi.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut