Espoo varautuu korona-exitiin – tätä se tarkoittaa

Epidemia: Terveysasemilla palataan kohti normaalia.

Espoo alkaa hoitaa koronapositiivisia sekä potilaita, joilla epäillään koronatartuntaa Samarian lisäksi myös Leppävaaran ja Tapiolan terveysasemilla 1. lokakuuta alkaen.

Samalla pandemian aikaan lähinnä infektio-oireisia potilaita vastaanottanut Samarian terveysasema alkaa palvella myös muita asiakasryhmiä.

– Exit-suunnitelman tarkoitus on jakaa vastuuta ja palvella asiakkaita lähempänä asuinpaikkaa, kertoo Espoon terveyspalvelujen johtaja Markus Paananen.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä esitti viikolla Etelä-Suomen aluehallintovirastolle yleisötilaisuusrajoitusten purkua 30. syyskuuta jälkeen. Myös kuntien loput omat rajoitukset liittyen liikuntatilojen käyttöön ja harrastustoimintaan on tarkoitus purkaa.

– Epidemiatilanne näyttää nyt siltä, että rajoituksista voidaan pitkälti luopua, Paananen toteaa.

Torstaihin mennessä 12 vuotiaista ja sitä vanhemmista espoolaisista 84,3 prosenttia oli saanut yhden koronarokotteen ja 68 prosenttia kaksi.

– Lokakuun alun tienoilla kaikilla yli 12-vuotiailla espoolaisilla on kuitenkin ollut mahdollisuus saada kaksi rokotetta.

Testauskriteereihin tehdyt muutokset ovat puolittaneet Espoossa tehtyjen koronatestien määrän kahden viikon takaisesta. Linjauksen mukaan perusterveen kaksi kertaa rokotetun ei tarvitse hakeutua lievissä oireissa koronatestiin.

Kolmisen prosenttia testatuista paljastuu koronapositiivisiksi.

– Tämä viittaa siihen, että taudin ilmaantuvuuden lasku on todellista eikä johdu vähentyneestä testaamisesta, Paananen sanoo.

Koronan ilmaantuvuusluku oli Espoossa torstaina 141 koko Suomen keskimääräisen ilmaantuvuusluvun ollessa 107. Ilmaantuvuusluku kertoo koronaviruksen aiheuttamaan tautiin sairastuneet 100 000 asukasta kohden 14 päivän aikana.

Paanasen mukaan koronajäljityksen viiveitä on saatu lyhennettyä, mutta "repussa" on edelleen jonkin verran hoitamattomia jäljityspuheluita.

– Uudet tapaukset pystymme nyt jäljittämään pääsääntöisesti yhden vuorokauden sisällä, hän kertoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut