Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maineikas säätiö jätti huoltomiehen sijaisen huolehtimaan lähes miljoonaluokan remontista – nyt säätiön ex-työntekijän lahjussyyte kaatui Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa

Maineikkaan Bensowin lastenkotisäätiön ex-työntekijän lahjussyyte on kaatunut Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Sen sijaan työntekijä tuomittiin kuuden kuukauden ehdolliseen vankeustuomioon törkeästä veropetoksesta.

Työntekijän lahjomisesta syytetyn rakennusyrittäjän syyte kumoutui niin ikään viime viikolla annetussa tuomiossa.

Syytteet liittyivät sekavaan saneerausurakkaan, jonka säätiö teetätti kahdessa päiväkotirakennuksessa Kauniaisissa kesällä 2014.

Syyttäjän mukaan säätiötä edustanut työntekijä sai yrittäjältä ainakin 54 000 euroa useissa erissä. Samaan aikaan yhtiö laskutti säätiöltä liki 896 000 euroa erilaisista töistä.

Säätiö vaati asianomistajia korvaamaan 108 000 euroa korkoineen.

Lahjussyytteet kaatuivat, koska työntekijän ei voitu katsoa olleen päättävässä asemassa säätiössä.

Säätiön hallitus oli palkannut tämän huoltomiehen sijaiseksi syksyllä 2013. Oikeus katsoi, että työntekijä jätettiin kesälomien 2014 aikaan käytännössä yksin huolehtimaan mittavasta saneerauksesta ilman työn vaatimaa osaamista.

Remontilla oli kiire, sillä säätiö oli voittanut kaupungin päiväkotikilpailutuksen, ja toiminnan oli määrä alkaa elokuussa 2014.

Oikeus katsoi, että työnantajan olisi tullut huolehtia projektinjohdosta asianmukaisesti. Oikeuden mukaan säätiön hallitus oli myös itsenäisesti päätynyt ratkaisuun, jossa urakkaa ei kilpailutettu.

Osana sotkua säätiö nosti erillisen kanteen sen talous- ja kiinteistöasioita hoitanutta ekonomia vastaan Helsingin käräjäoikeudessa. Osapuolet pääsivät riidassa sopuun.

Oikeudessa nousi esille myös salassapitosopimus, jolla säätiö oli halunnut salata päiväkotirakennuksessa paljastuneet kosteus- ja homeongelmat.

Rakennusyrittäjä kiisti antaneensa lahjaa työntekijälle. Myös työntekijä kiisti molemmat syytteensä ja väitti, että 54 000 euroa oli hänelle annettu laina.

Rahoihin ei liittynyt ehdollisuutta. Oikeudelle jäi varteenotettava epäily siitä, että työntekijä tai yrittäjä olisivat syyllistyneet lahjusrikoksiin.

Sen sijaan työntekijä sai tuomion hänen jätettyä ilmoittamatta saamansa rahat verottajalle.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.