Pullopommeja on valmistettu myös Espoossa ja Kirkkonummella – poliisi varoittaa vaaroista, päiväkoti-ikäisetkin löytäneet

Jos lapset tai nuoret ostavat tällaisia tuotteita, ne saattavat mennä pullopommien valmistukseen. Paavo Rantalainen

Myös Länsi-Uudellemaalle on tullut poliisin mukaan vaarallinen ja edesvastuuton ilmiö. Nuoret ja lapset tekevät pullopommeja, joista on osa räjähtänyt.

Poliisi on eri puolella Suomea ilmaissut huolensa lasten ja nuorten valmistamista pullopommeista.

Vähän vastaava eli polttopullo tunnetaan myös sotien ajoilta nimellä Molotovin cocktail.

Viime aikoina Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella nuoret ovat valmistaneet pullopommeja ainakin Espoossa, Kirkkonummella, Lohjalla, Vihdissä ja Raaseporissa.

Osa poliisin tietoon tulleista pommeista on räjähtänyt, osa jäänyt niin sanotusti suutariksi eli pommi ei jostakin syystä ole räjähtänyt.

Pommeja ovat löytäneet niin vapaa-ajalla ulkoilleet poliisit kuin päiväkoti-ikäiset lapset, Länsi-Uudenmaan poliisi tiedottaa.

Vanhempi konstaapeli Jani Borenius korostaa, että pullopommeihin sisältyy lukuisia riskejä, joita räjähdettä valmistavat nuoret, saati niitä löytävät pikkulapset, eivät välttämättä tiedosta.

− Räjähdys on voimakas, ja sirpaleet aiheuttavat vakavan vaaran lähellä oleville ihmisille ja omaisuudelle. Pullopommin räjähtämishetkeä on vaikea ennustaa. Pahimmillaan pommi voi kyteä minuutteja ja räjähtää hetkellä, jolloin sytyttäjä tai sivullinen lähestyy sitä luullen pommin olevan viallinen, Borenius sanoo tiedotteessa.

Pommeissa käytetään voimakkaasti syövyttävää ainetta, joita voi ostaa vähittäiskaupoista.

Räjähdyksen seurauksena syntyvät roiskeet voivat osuvat esimerkiksi silmiin ja aiheuttaa pysyvää vahinkoa.

Räjähdyksen jälkeen ainetta päätyy ympäristöön, mistä se voi kulkeutua esimerkiksi lemmikki- tai villieläinten tassuihin ja elimistöön.

Pienille lapsia tulee poliisin mukaan ohjeistaa, että he eivät saa koskea pulloon, vaan sen sijaan kertovat aikuiselle löydöstään.

Aikuiseen pätee koskemisen suhteen sama ohje. On pysyteltävä vähintään kymmenen metrin etäisyydellä räjähtämättömästä pullosta, pulloon ei saa koskea, vaan hävittäminen tulee jättää viranomaisten tehtäväksi.

Löytöpaikan voi saattaa esimerkiksi poliisin tietoon soittamalla hätänumeroon 112.

Vaarallisuuden ohessa lapsilta ja nuorilta puuttuu monesti tieto siitä, että pommin tekeminen voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön.

Kyseessä voi tapauskohtaisesti olla esimerkiksi toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapito, varomaton käsittely tai vaaran aiheuttaminen.

Borenius vetoaa, että vanhemmat keskustelisivat ilmiöstä kotona nuorten kanssa ja valvoisivat nuorten toimintaa.

− Samalla, kun käy läpi oman nuoren kanssa pullopommien vaaroja, voi tätä muistuttaa myös siitä, että fyysisten vammojen ohessa seuraamuksena voi olla suureksikin muodostuva vahingonkorvausvastuu, hän sanoo tiedotteessa.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut