Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Varhaisen bissen metsästys: Saako pääkaupunkiseudulla enää mistään aamuoluen tai drinkin, kun "kello kuuden lupa" lopetettiin Länsisatamasta?

Viinanmyynti: Yksi poikkeus sääntöön löytyy.

Helsingissä oli vielä muutama vuosi sitten useampi satamassa toimiva ravintola, jotka saivat aloittaa anniskelun aamulla kello 6. Olutta ja muuta viinaa myytiin toki vasta passintarkastuksen jälkeisellä alueella.

Käytäntö loppui vuonna 2018, jolloin voimaan astui uusi alkoholilaki. Nykyään esimerkiksi Länsisataman T2-terminaalin Panorama-ravintola saa aloittaa anniskelun normaalisti kello 9.

Sen sijaan Helsinki-Vantaan ulkomaanlentojen alueella aamudrinkin saa jo kello 5.30. Lentokentällä on yhteensä kahdeksan anniskeluravintolaa.

Niistä tunnetuin lienee The Oak Barrel -irkkupubi, joka tosin avautuu tällä hetkellä vasta kello 10.

Hotellien aamiaistarjoilun yhteyteen on mahdollista saada anniskelulupa kello 7 alkaen.

Tiettävästi ensimmäisenä Helsingissä ”kello kuuden luvan” sai Länsisataman T1-terminaalin Laivalaituri. Yrittäjä Raili Jaatinen-Laalo sanoo, että vuonna 2018 päättyneestä aamutarjoilusta olisi joka tapauksessa luovuttu, koska varhaisimmat aamuvuorot olivat loppuneet.

Laivalaituri on yksi Jätkäsaaren vanhimmista ravintoloista.

Raili Jaatinen-Laalo toimi 1980- ja 1990-lukujen taitteessa Eteläsataman Tuuliviirissä.

– Kun kuulin, että Länsisatamaan avataan uusi matkustajaterminaali, päätin osallistua paikan kilpailutukseen. Voitimme ravintolatilat, jotka sijaitsivat passintarkastuksen jälkeen, sekä tilat kioskia varten.

Vuosi 1994 oli synkkä kun M/S Sally Albatross ajoi karille, ja syksyllä upposi autolautta Estonia.

– Näiden turmien seurauksena matkustajamäärät tipahtivat, mutta uusi terminaali avasi suunnitelman mukaisesti vappupäivänä 1. toukokuuta 1995 ja Ravintola Laivalaituri aloitti toimintansa.

Jaatinen-Laalo kertoo, että terminaalin kautta kulki aluksi vain kaksi alusta.

– Yksi aamulla ja toinen illalla. Yhtiökumppanini luopui yrityksestämme kuuden viikon kohdalla ja jatkoin yritystoimintaa yksin. Pikkuhiljaa matkustajat löysivät meille ja syksyn tullen iltalaivalla oli jo mukavasti väkeä.

Parhaimmillaan lähtöjä oli kymmenen päivässä.

– Vuonna 2017 avattiin Terminaali 2, ja pika-alukset sekä Eckerö siirtyivät sinne. Meille jäivät Pietarin ja Tallinnan risteilyjen laivat.

Koronan vuoksi risteilyliikenne on ollut kokonaan katkolla kahteen kertaan.

–  Tällä hetkellä meillä on vain Silja Europan lähtö kello 18.30 ja odotamme kovasti, että korona helpottaa ja liikennemäärät normalisoituvat.