Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoo korotti poliitikkojen palkkioita Helsinkiä enemmän – poliitikolle jää kuitenkin käteen vain osa, sillä puolue ja verottaja vetävät välistä

Espoossa uusia palkkioita luottamushenkilöille on maksettu elokuusta lähtien.

Palkkioita korotettiin keskimäärin 7,58 prosenttia. Samantasoisia korotuksia tehtiin muissakin kunnissa, ja esimerkiksi Helsingissä palkkioita hilattiin ylös keskimäärin 6,6 prosenttia.

Todellisuudessa luottamushenkilölle käteen jäävät summat ovat huomattavasti pienemmät kuin palkkioiden taso antaisi ymmärtää.

Nettokorvausta pienentää puolueiden itselleen pidättämä ”vero”, joka vaihtelee puolueittain. Lisäksi verottaja vie palkkioista oman osuutensa.

– Minun palkkioistani vähennetään puoluevero, joka demareilla on 30 prosenttia, ja tietysti normaalit verot, sanoo Maria Guzenina.

Rivivaltuutelle yksi valtuuston kokous tarkoittaa Espoossa enintään 355 euron palkkiota. Sama korvaus maksetaan kaupunginhallituksen jäsenille.

Kaupunginhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajat sekä jaostojen jäsenet saavat kokouksesta 420 euroa. Lautakuntien jäsenet saavat 240 euroa per kokous.

Toisin kuin Helsingissä tai Vantaalla, Espoo ei maksa lisäkorvausta, jos kokoukset venyvät yli 3 tunnin määrämitan, kertoo kaupunginsihteeri Riitta-Liisa Kammonen.

Sen sijaan palkkio saattaa jäädä saamatta, mikäli läsnäolo valtuuston tai lautakunnan kokouksessa on liian lyhyt. Pääsäännön mukaan paikalla on oltava kaksi kolmasosaa kokousajasta.

Kovimmat palkat kunnissa maksetaan pormestareille, jotka valitaan vaalimenestyksen pohjalta.

Espoossakin pormestarimallia harkittiin 2019, mutta siihen ei lopulta menty, kun osa puolueista näki vaaraksi liiallisen vallan keskittymisen.

Vihreiden Tiina Elon mielestä pormestarimalli jakaisi valtaa.

– Vihreät on kannattanut Espooseen pormestarimallia, jolloin useammalla ryhmällä olisi kokopäivätoiminen pormestari tai apulaispormestari Helsingin, Tampereen ja Turun tapaan.

Nykymallissa luottamushenkilöt voivat saada myös vuosipalkkioita sekä erilaisia korvauksia.

Esimerkiksi kaupunginhallituksen sekä valtuuston neuvottelutoimikunnan jäsenet saavat Espoossa vuosipalkkiota 5 920 euroa. Valtuuston puheenjohtajien vuosipalkkio on 9 470 euroa.

Lautakuntien puheenjohtajiston vuosipalkkiot vaihtelevat 3 555 euron ja 5 920 euron välillä riippuen lautakunnan tehtävänkuvan laajuudesta.

Vuosikorvausten perusteena on kokousten ulkopuolella tehtävä työ.

Palkkiosäännön mukaan luottamushenkilöille voidaan korvata myös luottamustoimesta aiheutuva ansionmenetys, enintään 42 euroa tunnilta. Tehtävänhoidosta voi saada myös matka- ja ateriakorvauksia tai päivärahaa. Myös kodin ja kokouspaikan väliset matkakulut korvataan.