Heli Kuittinen opiskeli ongelmakoirakouluttajaksi ja vakuuttui, että koiraa tulisi käyttää sen rodunomaiseen käyttötarkoitukseen – siksi unkarinvizsla Pluto pääsee säännöllisesti noutamaan lintuja: "Vuosisatojen ajan metsästykseen jalostetun koiran on hyvä saada metsästää"

Sarja: Lemmikkini-sarjan aloittavat kivenlahtelainen Heli Kuittinen ja nuori unkarinvizsla Pluto.

– Koira etsii tuulta hyväksi käyttäen nenällänsä linnun, naulitsee sen seisonnalla paikoilleen ja nostaa ilmaan vasta, kun saa luvan.

– Ammuttaessa koiran on jäätävä paikoilleen ja noudettava lintu luvan saatuaan, näin sujuu silloin kun kaikki menee kuten Strömsössä, kuvailee kivenlahtelainen Heli Kuittinen koiransa Pluton roolia lintumetsällä.

Pluto on pian kaksi vuotta täyttävä unkarinvizsla, jolla näyttää olevan kelpo metsästysnenä.

– Olemme pudottaneet nuorelle Plutolle muutaman linnun, fasaaneja ja peltopyitä.

Tavoitteena on päästä myöhemmin Pluton kanssa kanalintujahtiin pohjoiseen.

Vizslat kuuluvat mannermaisiin seisoviin kanakoiriin ja tositoimissa tarvitaan malttia.

– Pluto on lupaava yksilö, muttei täysin valmis. Nuoret koirat tekevät virheitä ja saavatkin hiukan hölmöillä.

Haastattelu tehdään puhelimitse, ja taustalla kuuluu ääniä, kun Pluto pyrkii saamaan omistajansa huomion pöllyttämällä sohvatyynyjä.

Tottelevaisuutta ja malttia harjoitellaan jatkuvasti arjessa. Koiran on maltettava olla myös tilanteessa, jossa ei tapahdu mitään. Malttia tarvitaan esimerkiksi silloin, kun Kuittinen osallistuu etätyöpalaveriin kotoa käsin.

– Henkilökunta ei ole käytettävissä koko ajan. Pitää tehdä työtäkin, että saan maksettua koiran ruuat ja harrastukset, Kuittinen nauraa.

Kuittinen hankki ensimmäisen unkarinvizslansa 25 vuotta sitten. Kymmenen vuotta sitten mukaan tuli metsästys.

– Opiskelin 1990-luvulla ongelmakoirakouluttajaksi, ja vakuutuin, että koiraa tulisi käyttää sen rodunomaiseen käyttötarkoitukseen. Vuosisatojen ajan metsästykseen jalostetun koiran on hyvä saada metsästää.

Kuittinen vie Plutoa vaihtelun vuoksi myös agilityradoille. Pentuna Plutoa totutettiin vesielementtiin koirauimalassa. Nyt noutoja tehdään luonnonvesissä.

Onpa Pluto käynyt hyvällä menestyksellä näyttelyissä ulkomaillakin.

– Pienen metsästyskoiran arkeen kuuluu monenlaista, Kuittinen summaa.

Erillistä personal traineria Kuittinen ei tarvitse.

– Pluto on oma personal trainerini, se pitää huolen, että liikun kolme tuntia päivässä kelillä kuin kelillä.

Kuittinen metsästää useimmiten porukassa. Metsästysretket vievät eri puolille Etelä-Suomea.

Nuorten koirien kouluttamisessa käytetään joskus myös treenilintuja, esimerkiksi fasaanitarhoilta.

– Minun metsästykseni ei perustu siihen, että kaikki linnut pitää pudottaa. En vielä ammu itse Plutolle. Turvallisuus on tärkeää ja keskityn koiran ohjaamiseen. Viime jahdissa meillä oli kuusi koiraa ja ampuja erikseen.

Kuittinen kuuluu useisiin kanakoirakerhoihin ja pariin metsästysseuraan, Espoon Erätovereihin ja VarsiNaiset EräLadyt ry:hyn.

– Kun hankin ensimmäisen metsästyskoirani, ei ”metsästyspiireissä” katsottu naisia kovinkaan suopeasti. Nyt tilanne on toinen.

– Koiraharrastus on tuonut paljon naisia metsästyksen pariin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut