Esbo Segelföreningin kirkkain tähti Tuula Tenkanen päätti uransa Tokion olympialaisiin, ja hänen elämässään kääntyi uusi lehti, mutta seurassa kasvaa koko ajan lisää purjehtijoita – "Seuran tulevaisuus näyttää valoisalta"

Amiraalisatama: Vuonna 1906 perustettu purjehdusseura panostaa lapsiin ja nuoriin.

Seurassa harjoittelee nelisenkymmentä purjehtijanalkua. Jari Kostiainen

Jari Kostiainen

Seuran kirkkain tähti, laser -luokan olympiapurjehtija, Tuula Tenkanen päätti ansiokkaan 13-vuotisen kilpa-uransa Tokion olympialaisiin.

Espoolainen ennätti pitkällä urallaan voittamaan Laser Radial -luokassaan MM-hopeaa vuonna 2013 ja EM-pronssia vuosina 2015 ja 2016. Tokiossa tuulet veivät hänet viidenneksi.

– Olihan se tunteikas hetki, kun viimeisen kerran ylitti maaliviivan. Olin toki prosessoinut lopettamista jo pitkään, itse asiassa kilpailemisen piti loppua jo vuosi aiemmin. Sitten olympialaiset siirtyivät vuodella, Tenkanen kertaa viimeisiä tuntojaan kilpavesillä.

Tenkanen opiskeli koko kilpauransa ajan.

– Valmistuin keväällä Aalto yliopistolta diplomi-insinööriksi biotekniikan laitokselta. Kilpaillessa matkustin 150–200 päivää vuodessa. Aikansa kutakin, nyt kääntyy uusi lehti elämässäni, Tapiolassa asuva Tenkanen tiivistää. Suunnitelmissa ovat vielä jatko-opinnot.

Tuula Tenkanen suunnittelee nyt jatko-opintoja. Jari Kostiainen

Amiraalisatamassa käy vilske, kun lapset työntävät jollaveneitään mereen tiistain iltahämärässä. Seurassa harjoittelee nelisenkymmentä purjehtijanalkua. Kesäleirien aikaan harrastajia on toiset 40.

– Me haluamme kehittää nuoria liikunnalliseen ja tavoitteelliseen harrastamiseen. Vain pieni osa seuramme jäsenistä tähtää maailman terävimpään kärkeen, seuran kiinteistövastaava Mikael Blom valistaa.

Seuran päävalmentajana on Erika Bäckström. Seura tarjoaa vanhemmille junioreille valmentajakoulutusta, ja he ovat mukana nuorempien valmennuksessa. Junioreille halutaan tarjota kesäaikaan harjoittelua neljä kertaa viikossa. Seuran lähes sata vuotta vanhat keskiviikkokisat ovat avoimet kaikille jäsenille.

– Purjehdus on monipuolinen ja hauska laji harrastaa. Se on fyysisesti ja henkisesti kasvattavaa. Siinä oppii ajattelemaan taktisesti jo nuoresta pitäen, päävalmentaja Bäckström sanottaa.

Hänen mielestään Suomessa ainoa haaste on lyhyt kesä. Onneksi nykyään on hyviä varusteita.

– Meidän tehtävämme on järjestää harrastamiselle olosuhteet, jotka tukevat laaja-alaisesti lapsen ja nuoren purjehtimista. Tavoite on monipuolinen osaaminen vesillä ja tukea junioreiden kehittymistä oman tasonsa mukaan.

– Haluamme kehittää nuoria liikunnalliseen ja tavoitteelliseen harrastamiseen, sanoo päävalmentaja Erika Bäckström. Jari Kostiainen

Junioripäällikkö Jarkko Vehviläinen painottaa, että purjehtimisessa kilpaileminen ei ole etusijalla. Hän korostaa lajin monipuolisuutta.

ESF:n harjoitusalue sijaitsee upealla paikalla Soukanniemen päässä. Lisäksi ESF:n klubitalo Pentalan saarella laajentaa seuran reviiriä avomeren suuntaan. Saarelta alkavat aina keskiviikon purjehdukset.

Tuula Tenkanen asui lapsena Amiraalinrannan läheisyydessä. Hänen polkunsa jollaan oli perinteinen, isän jalanjäljissä. Nyt hän katseli iloisena, kun lapset työnsivät pieniä veneitään veteen.

Hänen kanssaan olympiapaikasta Tokioon karsinut Monika Mikkola jatkaa seuran perinteitä olympiapurjehduksessa.

– Seuran tulevaisuus näyttää valoisalta, Monika on matkalla Pariisiin 2024, Tenkanen hymyilee ja katselee lasten perään merelle.

Esbo Segelförening panostaa lapsiin ja nuoriin. Jari Kostiainen

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut