Suomen rikkain kunta ei saa yhtään edustajaa päättämään asukkaidensa sosiaali- ja terveydenhuollosta – Yle: Espoo jyräämässä pikkukunnat aluevaaleissa

Kauniainen on jäämässä ilman yhtäkään edustajaa läntisen Uudenmaan aluevaltuustoon. Sama kohtalo uhkaa Siuntiota, Karkkilaa ja Hankoa. Ella Kajaste

Mikko Välimaa

Ensi tammikuussa järjestettävät kuntavaalit mullistavat sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskevan päätöksen teon.

Jatkossa sote-asioista ei päätetä enää kuntien omissa luottamuselimissä, vaan aluevaaleissa valittavissa aluevaltuustoissa. Muutos tulee vaikuttamaan ratkaisevasti siihen, ketkä poliitikot päättävät yhteisistä sote-asioista.

Läntisellä Uudellamaalla mullistuksen mittakaavaa kuvaa se, että peräti neljä kuntaa uhkaa jäädä kokonaan ilman omaa edustajaa aluevaltuustossa.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue muodostuu yhteensä 10 kunnasta, joista kuusi – eli Espoo, Kirkkonummi, Raasepori, Vihti, Lohja ja Inkoo – ovat saamassa edustajan aluevaltuustoon, kertoo Ylen uutisten selvitys.

Sen sijaan Siuntio, Karkkila, Hanko sekä Suomen rikkaimmaksi kunnaksikin kuvattu Kauniainen ovat jäämässä ilman edustajaa.

Ylen arvion mukaan valtuustopaikat kasautuisivat voimakkaasti espoolaisille poliitikoille, joita nousisi aluevaltuustoon 64. Kirkkonummi ja Raasepori saisivat 5, Vihti ja Lohja 2 ja Inkoo 1 ehdokkaan.

Arvio perustuu siihen, mitä ehdokkaita ja puolueita ihmiset äänestivät viime kesän kuntavaaleissa.

Vaalitutkija Sami Borg Tampereen yliopistosta pitää Ylen laskelmaa suuntaa-antavana, vaikka se ei olekaan varsinainen ennuste. Tulosta voi keikuttaa muun muassa se, äänestävätkö ihmiset aluevaaleissa enemmän kotipaikan vaiko puoluekannan mukaan.

Puolueista aluevaaleissa läntisellä Uudellamaalla voi parhaiten Ylen arvion mukaan menestyä kokoomus, joka voi kahmia 25 paikkaa. Vihreille arvio lupaa 12, SDP:lle 12, RKP:lle 11 ja perussuomalaisille 11 paikkaa. Keskustan, vasemmistoliiton, kristillisdemokraattien ja Liike Nytin saalis olisi 1–3 paikkaa.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut