Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kova ennuste: näin paljon ruoan hinta nousee

Ruoan hinta lähtee nousuun loppuvuodesta ja sama kehitys jatkuu ensi vuonna. Näin ennustaa Pellervon taloustutkimus (PTT).

Tänä vuonna ruoan hinnan nousu on ollut maltillista, noin 0,3 prosenttia. Hinnan nousu alkaa kuitenkin nopeutua jo loppuvuodesta.

– Ensi vuonna elintarvikkeiden hinnat nousevat 1,8 prosenttia, sanoo tiedotteessa PTT:n tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg.

Se olisi enemmän kuin ennakoitu kuluttajahintojen yleinen nousu.

Hintakehityksessä on jonkin verran eroja tuoteryhmittäin, mutta erot ovat tasaantuneet. Lihatuotteiden, maitotuotteiden sekä leivän ja viljatuotteiden hinnat nousevat ensi vuonna parin prosentin luokkaa.

Suurinta hinnannousu (2,3 prosenttia) on ennusteen mukaan leivässä ja viljatuotteissa. Maitotuotteissa nousua on 1,8 prosenttia. Lihan hinnan nousun ennustetaan jäävän näiden kahden väliin.

Koronapandemia nosti tuontihedelmien ja -marjojen hintoja viime vuonna. PTT:n mukaan tänä vuonna hinnat laskevat.

Ruoan hinnan nousuun vaikuttavat palkka- ja muiden kustannusten nousu sekä kuluttajien ostovoiman vahvistuminen.

Ennusteen mukaan lihan kokonaiskulutus jatkaa laskuaan Suomessa. Sianlihan kulutus laskee jyrkemmin ja naudanlihan kulutus loivasti.

Sen sijaan siipikarjanlihan kulutus jatkaa suhteellisen tasaista nousuaan. Ensi vuonna siipikarjanlihan kulutus ylittää sianlihan kulutuksen.

PTT arvioi, että pandemia saattaa vielä ensi vuonnakin vaikuttaa kulutuksen rakenteeseen. Esimerkiksi lounasruokapalvelujen kysyntä voi jäädä pienemmäksi, jos etätyön määrä jää pysyvästi suuremmaksi verrattuna koronaa edeltävään aikaan.

Ensimmäisenä koronakeväänä suosion saanut kotona kokkaaminen on tänä vuonna vähentynyt ja valmisruokien vähittäismyynti kasvanut.

Ennusteen mukaan ruuan verkkokauppa tulee lähivuosina kasvamaan. Norjalaisen verkkokaupan tulo markkinoille voi lisääntyvän hintakilpailun myötä jarruttaa ruoan hintakehitystä.