Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valitse renkaat auton mukaan, painavammat autot vaativat renkailta enemmän – Tarkista myös tämä sähköauton tai katumaasturin renkaista

Katumaasturit ovat korkeita ja painavia. Akkujen painon takia sähköautotkin ovat tavallista raskaampia. Näiden autojen rengasvalinta kannattaa tehdä huolella, jotta turvallisuus ja ajomukavuus ovat parhaat mahdolliset.

Vaikka sähköauto tai hybridi olisi saman kokoinen kuin perinteinen polttomoottoriauto, on sähköautojen rengaskoko yleensä suurempi. Akkujen paino rasittaa niitä tavallista enemmän esimerkiksi kaarteissa ja jarrutuksissa, jolloin renkaat myös joutuvat koetukselle. Lisäksi sähkömoottorin vääntö välittyy vetäviin pyöriin nopeammin kuin polttomoottoriautoissa.

Sähköauton renkaat eivät kuitenkaan kulu tavallista nopeammin.

– Luistonesto on sähköautoissa parempi kuin polttomoottoriautoissa, mikä itse asiassa vähentää renkaan kulumista. Ajotapa vaikuttaa renkaiden kulumiseen edelleen eniten. Renkaiden kuluminen määritellään pääasiassa kaasupolkimen ja penkin välissä, toteaa tiedotteessa Nokian Renkaiden kehityspäällikkö Mikko Liukkula.

Sähköautoilijat arvostavat tiedotteen mukaan erityisen paljon renkaiden hiljaisuutta ja mahdollisimman pitkää toimintasädettä. Jos haluaa saada mahdollisimman hyvän ajomukavuuden ja pitkän toimintasäteen, kannattaa valita erityisesti sähköautoja varten suunnitellut renkaat.

Renkaiden EU-merkinnästä saa helposti tietoa renkaan äänitasosta ja vierinvastuksesta. Niiden avulla eri renkaita on helppo verrata keskenään.

Katumaastureilla ajotyyli on usein reippaampi ja ajoalustat vaativampia kuin henkilöautolla. Silloin renkaisiin osuvat iskut ovat kovempia.

Koska katumaasturit ovat isoja ja painavia, niissä tarvitaan renkaita, joissa on vahva rakenne ja kestävät sivupinnat. Laadukkaat renkaat tekevät ajamisesta myös turvallisempaa ja mukavampaa.

Renkaan laadulla on eniten merkitystä ääritilanteissa eli esimerkiksi äkkijarrutuksessa tai yllättävässä väistössä.

– Ääritilanteissa ison, painavan auton renkaiden on käyttäydyttävä täsmällisesti ja reagoitava ohjausliikkeisiin juuri oikein, sanoo tiedotteessa Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

Rengaspaineiden on oltava kohdillaan, jotta renkaat toimivat mahdollisimman hyvin. Katumaasturiin tarvitaan korkeammat rengaspaineet kuin henkilöauton renkaisiin. Autonvalmistajan suosittelemat paineet löytyvät tiedotteen mukaan auton ohjekirjasta.

Morri muistuttaa, että autoilijoiden on huomioitava lämpötilan vaikutus renkaiden ilmanpaineeseen.

– Suosittelemme, että syksyä ja talvea varten käytetään 0,2 baaria valmistajan suosituspainetta korkeampaa rengaspainetta, Morri neuvoo.