Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Klaus Suhosen Bond-kokoelma lienee omalaatuisin koko Suomessa: ATAC-tietokone ja Acrostar-lentokone komistavat kotia – "Olen aina samaistunut enemmän Q:hun kuin 007:ään"

Fani: Klaus Suhonen on kerännyt ja rakentanut huoneellisen 007-kamaa.

Tätä lukiessanne mainostoimistoyrittäjä Klaus Suhonen on jo nähnyt uuden, hartaasti odotetun James Bond-elokuvan No Time to Die.

– Varasin Porvoon Bio Rexistä yksityisnäytöksen itselleni ja ystävilleni. Aiomme laittaa keskiviikkoiltana vähän parempaa päälle, nauttia elokuvasta ja siitä, että taas voi tavata kunnolla ihmisiä ja nostaa lasilliset, vaikkapa Vesper Martinit, Suhonen kertoo Uusimaa-lehdelle.

Elokuvan varsinaiset yleisönäytökset alkoivat torstaina. No Time to Die on vuoden odotetuin elokuva – se on Daniel Craigin viimeinen Bond ja osa maailmanhistorian tunnetuinta elokuvasarjaa.

Kun Klaus Suhonen puhuu James Bondista, hän puhuu länsimaisen pop-kulttuurin jättiläisestä kaikilla mittareilla. Miehen äänestä kuuluu, että hän on aidosti innoissaan.

– Olisin Bond-fani jo pelkästään elokuvien musiikin ja julisteiden takia. Kun näin poikasena ensimmäisen Bond-julisteen, elokuva oli Kuuraketti ja vuosi 1979. Sitä en päässyt vielä teatteriin katsomaan, ensimmäinen Bondini leffassa oli 1981 For Your Eyes Only (Erittäin Salainen), hän kertoo Uusimaa-lehdelle.

Olin kävellä ulos teatterista.

Suhonen on hiljattain rakentanut itselleen vanhasta kassakoneesta juuri tuon elokuvan keskeisen laitteen eli ATAC:n, jolla ohjattiin brittien Polaris-ydinsukellusvenelaivastoa. Se on tällä hetkellä kunniapaikalla miehen omassa Bond-huoneessa. Huoneesta löytyy kymmeniä itse tehtyjä elokuvaesineitä kuten Octopussystä tuttu lentokone ja Live and Let Dien voodoo-papin pää.

Suhosen Bond-fanius alkoi ottaa lisäkierroksia reilu viisi vuotta sitten, kun hän löysi facebookin Bond-ryhmät, etenkin rakentelijoiden muodostamat sellaiset. Netti on täynnä kiinnostavia videoita ja podcasteja näistä teemoista.

– Olen aina samaistunut enemmän Q:hun (Bond-leffojen keksijä) kuin 007:ään. Tykkään rakennella laitteita ja tavaroita, jollaisia elokuvissa vilahtelee, en niinkään ostaa valmista fanikamaa, Suhonen kertoo.

Vaikka viihteellinen ja veijarimainen Roger Moore on sangen kaukana Ian Flemingin alkuperäishahmosta, ovat Mooren Bondit hänelle läheisimpiä. Oma suosikki on juuri vuoden 1973 Elä ja Anna toisten kuolla (Live and Let Die).

– Bond-fanien kyselyissä kärjessä ovat useimmiten Kultasormi, C asino Royale ja yllättäen George Lazenbyn ainoaksi jäänyt Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa. Osallistuin itse tuon elokuvan 50-vuotisjuhliin Sveitsissä 2019 – oli hieno fanien järjestämä tapahtuma, jonne tuli paikalle jopa 89-vuotias Bond-ohjaaja John Glen.

Tuon elokuvan tekoaikana Bond-sarjan kohtalo oli veitsenterällä – muotia eivät olleet kylmän sodan agentit vaan hipit ja Easy Rider. Mutta Bond on aina lopulta selvinnyt kuten elokuvissakin.

Suhosen oma inhokki-Bond on Pierce Brosnanin viimeiseksi jäänyt Die Another Day.

– Sen jälkipuolisko näkymättömine autoineen oli niin huono, että olin kävellä ulos teatterista. Siinä kohtaa elokuvasarja kyllä todella tarvitsi Casino Royalen.

Craigin Bondit ovat Suhosen makuun hiukan liian väkivaltaisia ja huumorintajuttomia.

– Elokuvissa on päässyt esiin lähinnä Bondin pimeä puoli. Kaipaisin sarjaan pääosan esittäjän vaihtuessa vähän enemmän kepeyttä ja fantasiaa.

Mutta No Time to Dien ensi-illan alla James Bondin brändi on maailmanlaajuisesti suurempi kuin koskaan ennen. Suhosen mukaan yli vuoden lykkäys on vain lisännyt Bond-tuotteiden määrää markkinoilla.

Klaus Suhonen tunnetaan myös muusikkona. Hänen bändinsä Hans on the Bass on osallistunut Uuden musiikin kilpailuun ja tehnyt useita albumeita. Ja tottakai myös oman Bond-tunnarinsa, jonka Youtube-video on näkemisen arvoinen.

The Game is On kuvattiin Porvoossa nelisen vuotta sitten. Se oli mukava projekti, Suhonen kiittelee.

Haastattelun julkaisi ensin Uusimaa-lehti.