Vanhus- ja vammaiskyytipalvelun viiveet saatiin kurottua umpeen Espoossa – laillisuusvalvojan esittämiin epäkohtiin tulee korjaus syksyn aikana, lupaa logistiikkajohtaja

Taksinkuljettajilta aletaan vaatia lisäkoulutus erityisryhmien palvelemiseksi.

Kyytipalvelun välitysajat venyivät kesällä jopa puoleen tuntiin. Nyt viiveet on kurottu umpeen. Kuvituskuva. Mari Koukkula

Mikko Välimaa

Espoossa vanhuksille ja vammaisille taksikyytejä välittävän Länsi-Uudenmaan kulkukeskuksen toiminta on parantunut alkusyksyn aikana. Ulkoistetusti toimiva palvelu kykenee nyt välittämään kuljetustilauksen keskimäärin puolessatoista minuutissa, sanoo Espoon logistiikkajohtaja Kari Sirviö.

– Kesällä välitysajat venyivät aivan liian pitkiksi ja saattoivat olla jopa puolituntia. Kulkukeskukseen on rekrytoitu uutta työvoimaa, ja nyt sen toimintaa voisi kuvailla arvosanalla kohtalainen plus tai hyvä miinus, sanoo Sirviö.

Kulkukeskus toimii ympärivuorokautisesti. Sen asiakkaana on noin 5 000 vanhus- ja vammaispalvelulain mukaisiin kyyteihin oikeutettua ihmistä.

Palvelun piti alun alkaen toimia ylikunnallisesti, mutta Espoo jäi lopulta sen kanssa yksin, kun Kirkkonummi, Inkoo, Siuntio, Lohja ja Raasepori jättäytyivät pois.

Kesällä kulkukeskus sai moitteita Etelä-Suomen aluehallintovirastolta (avi), jonka selvityksessä ilmeni, ettei kulkukeskuksen tilauspalvelu täytä lain vaatimuksia. Avi moitti etenkin sitä, että näkövammaiset eivät pysty käyttämään palvelua ruudunlukijalla.

Kulkukeskus on saanut moitteita myös asiakkailta.

Sirviön mukaan avin esille nostamat puutteet korjataan loppuvuoden aikana.

– Työ on käynnissä ja sen auditointi (korjausten tarkastus) on marraskuussa.

Sirviön mukaan Espoo on myös edellyttänyt sopimuksissa, että kaikki palvelun kautta tilattavien taksien kuljettajat ovat saaneet koulutuksen vammais- ja vanhuskyytien tarjoamiseen.

Espoo aloittaa lisäkoulutukset lokakuun aikana.

Taksiyrityksiä palvelun piirissä on noin 300 ja yksittäisiä taksiautoja kuutisen sataa.

– Kesän aikana ongelmaksi on ilmennyt, että osa takseista ei hyväksi kyytitilauksia. Aiomme selvittää miksi näin on, Sirviö sanoo.

Kulkukeskuksen toiminnan laajuudesta kertoo, että ennen korona-aikaa vanhus- ja vammaiskyytejä välitettiin Espoossa noin 1 000 vuorokaudessa. Korona pudotti määrän noin 500:een.

– Tällä hetkellä kyytejä välitetään 600–700 vuorokaudessa. Ruuhkaisimpia hetkiä ovat aamut ja iltapäivät, sanoo Sirviö.

Kulkukeskuksen operaattori ja kyytien välittäjä on Helsingissä toimiva FCG Smart Transportation Oy.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut