Näkymätön ja hajuton syöpää aiheuttava kaasu voi uhata myös kerrostalossa asuvaa – pientalossa korjaus maksaa keskimäärin 2 500 euroa

Terveys: Pääkaupunkiseudun kunnat on määritelty radonmittausvelvollisiksi.

Sisäilman radonpitoisuus mitataan mittauspurkeiksi kutsutuilla laitteilla. Kahdella mittauspurkilla saadaan asunnoissa kattava arvio altistuksesta. Tietoa laitetarjoajista löytyy Säteilyturvakeskuksen sivuilta. Tiina Örn

Tiina Örn

– Sisäilman radon on suomalaisten säteilyaltistajista numero ykkönen, toteaa ylitarkastaja Katja Kojo Säteilyturvakeskuksesta (STUK).

Radon ei uhkaa vain pientaloasujia. Viitearvon ylittäviä radonpitoisuuksia voi sisäilmassa olla myös rivitaloissa ja kerrostalojen ensimmäisissä kerroksissa.

Radonriskin kannalta oleellista on talon alla oleva maaperä. Radonia voi olla myös rakennuksen alle tuodussa täyttömaassa.

Pääkaupunkiseudun kunnat, Espoo, Kirkkonummi, Kauniainen ja Siuntio mukaan lukien on määritelty radonmittausvelvoitekunnaksi. Se tarkoittaa, että työpaikoilla on velvollisuus mitata radonpitoisuudet.

Kojo kuitenkin huomauttaa, että alueiden luokittelu radonriskin mukaan voi olla harhaanjohtavaa. Tilanne on aina talokohtainen.

– Vaikka naapuritalon sisäilmassa ei havaittaisi viitearvot ylittäviä pitoisuuksia radonia, sinun kodissasi tilanne voi olla toinen, Kojo kuvaa.

Keuhkosyöpäriski on sitä suurempi, mitä kauemmin radonille altistuu.

Mittausvelvoitekunniksi määritellään kunnat, joissa yli 10 prosenttia radonmittausten tuloksista ylittää viitearvon, joka on tänä päivänä 300 becquereliä kuutiometrissä.

Mittausvelvoitekuntiin kuuluu myös Vantaa, jonka ympäristökeskuksen terveysinsinööri Kari Grönberg toteaa, että muutama vuosi sitten korkeimpia radonpitoisuuksia havaittiin Askistossa, Hakunilassa, Mikkolassa ja Ylästössä.

Yksi uusista huolta aiheuttavista alueista on Grönbergin mukaan Kivistö. Radonmittaustulosten keskiarvo on siellä nousussa.

– Alueen nimikin kertoo jotain maaperästä.

Radonkaasun kerrotaan aiheuttavan Suomessa vuosittain noin 300 keuhkosyöpää. Se on tupakoinnin jälkeen merkittävin keuhkosyövän riskitekijä.

– Keuhkosyöpäriski on sitä suurempi, mitä kauemmin radonille altistuu ja mitä voimakkaampi altistus on. Altistuminen kannattaa siis aina katkaista, Kojo toteaa.

Ympäristökeskus neuvoo asukkaita radonasiassa.

– Radonmittauksessa käytettävien hyväksyttyjen mittausmenetelmien listan voi katsoa STUKin nettisivuilta, purkit tilataan suoraan palveluntarjoajilta. Mittauspurkkeja ei saa ympäristökeskuksesta, Grönberg sanoo.

Radonmittaus kestää vähintään kaksi kuukautta. Mittaus tulee tehdä aikavälillä syyskuu–toukokuu. Kesäaikana lämpö ja asuntojen tuulettaminen saattavat vääristää tulosta.

Asuintalon radonkorjauksen hinta on keskimäärin 2 500 euroa. Hintaan vaikuttaa asunnon koon lisäksi ongelman laajuus.

Radonkorjaus voi olla ilmanvaihdon säätämistä tai radonkaivon tai radonimurin rakentamista.

Ilmanvaihdon säätäminen voi riittää, jos kyse on siitä, että sisätiloihin ei tule riittävästi korvausilmaa ja siksi ilmaa nousee sisätiloihin maaperästä.

Kojo kertoo STUKin suosittelevan, että radonmittaus tehtäisiin kaikissa suomalaisissa pientaloissa ja kerrostalojen alimmissa kerroksissa.

Radon

Radon on maaperästä erittyvä hajuton, mauton ja väritön radioaktiivinen kaasu.

Tärkein radonin lähde on talon alla oleva maaperä.

Helpointa radonin torjuminen on talon rakennusvaiheessa.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut