Ruben Laguksen, Albert Räsäsen ja 18 muun jääkäriritarin tarinat koottiin yhteen – kirjailija Heikki Lehtonen kertoo nyt, mikä yhdisti niin muonamiesten kuin aateliston perheistä nousseita sankareita

Historia: Heikki Lehtonen kirjoitti Saksassa 1915–1918 koulutettujen ritareiden tarinat.

Heikki Lehtonen Haikarissa sijaitsevan ja ensimmäisenä ritariksi nimetyn Ruben Laguksen muistomerkillä. Lagus asui viimeiset vuotensa Haikarissa. Jukka Nurmilaakso

Jukka Nurmilaakso

Heikki Lehtosen, 73, kirjoittama ja kaksi vuotta sitten julkaistu tietokirja Sodassa kuolleet Mannerheim-ristin ritarit 1941–1945 on saanut jatkoa.

Lehtosen uusi Marskin ritarit -aiheinen kirja on nimeltään Mannerheim-ristin jääkäriritarit.

– Kirja kertoo niistä 20:stä Saksassa vuosina 1915–1918 koulutetusta suomalaissotilaasta, jotka nimitettiin jatkosodan ja Lapin sodan ansioistaan Marskin ritareiksi, hän pelkistää.

Uuden kirjan perusajatus on sama kuin edellisenkin: Lehtonen kirjoittaa pienestä ryhmästä ritareita, joilla on keskenään yhdistävä tekijä ja joiden elämästä ei ole aikaisemmin tehty yhtenäistä, omaa tarinaansa.

Jokaisesta 20 ritarista on uudessa kirjassa oma lukunsa ja kunkin tarinaan on varattu kymmenkunta sivua.

Kirjan tekeminen alkoi 1. maaliskuuta 2020. Korona-aika toi hankaluutensa, mutta tarjosi toisaalta aikaa työstää kirjaa kokoon.

Yhteistä on, että kaikki olivat huippusotilaita.

Heikki Lehtonen

– Kustannustoimittajalle lähetin kirjan huhtikuussa, ja teos on ollut nyt myynnissä elokuun alusta lukien.

Laakspohjan kartanon tuolloin vielä tuleva isäntä Adalbert van der Pals toimi ritariksi nimitetyn kenraalimajuri Armas Eino Martolan adjutanttina jatkosodan aikana.Kirjan kuva Saksan 1. luokan Rautaristin luovutustilaisuudesta kenraali Martolalle elokuussa 1944. Tuolloin 26-vuotias luutnantti van der Pals seisoo saksalais-suomalaisen upseeriryhmän takana SA-kuva

Lehtonen on lohjalainen, ja lohjalaisittain kirjassa kerrotaan muun muassa Ojamolla ja tarkemmin Haikarissa viimeiset vuotensa asuneen ensimmäisen Mannerheim-ristin ritarin Ruben Laguksen tarina.

Lohja näkyy kirjassa muuallakin. Myöhemmin Laakspohjan isäntänä tutuksi tullut Adalbert van der Pals toimi Lehtosen ”diplomaattikenraaliksi” nimeämän kenraalimajuri Armas Eino Martolan adjutanttina. Kirjasta löytyy nyt jo edesmenneen Palsin luonnehdinta tuolloisesta esimiehestään.

Kirjassa kuvatussa 20 miehen joukossa ainoa ns. etulinjan mies ritariksi nimitettäessä oli panssarivaunujoukkueen johtajana toiminut luutnantti Albert Räsänen. Muut olivat vähintään pataljoonankomentajia.

Heikki Lehtonen innostuu, kun hän alkaa kuvailla, miten erilaisia ihmisiä ja johtajia joukkoon mahtuu.

– Yhteistä on, että kaikki olivat huippusotilaita. Joukossa on ankarasti hyökkäysintoista porukkaa, kuten esimerkiksi Lagus ja Talvela mutta myös miehiä, jotka sotatantereilla viljelivät huumoriakin.

Yksi selittävä tekijä erilaisille käyttäytymis- ja johtamistavoille löytyy myös jääkäriritarien hyvin erilaisista taustoista: joukkoon mahtui väkeä muonamiehen lapsesta aatelistoon.

– Yleensä nämä muonamiehen mökistä lähteneet olivat niitä, jotka pataljoonankomentajinakin pärjäsivät joviaaliutensa ansiosta hyvin myös miehistön kanssa. Heillä oli luontainen samaistumiskyky.

Heikki Lehtosen uusi kirja on jo saatavissa mm. kirjakaupoista. Jukka Nurmilaakso

Heikki Lehtonen on koonnut tietonsa Kansallisarkistosta, netistä ja lähdekirjoista, joista tärkein on ollut Suomen jääkärien elämäkerrasto 1975.

Suuria paljastuksia kirjassa ei Heikki Lehtosen mukaan ole, mutta asioista puhutaan oikeilla nimillä – myös ikävistä.

– Jonkin verran tuli yllättävääkin tietoa. Mutta mielenkiintoisinta oli päästä kurkistamaan näiden henkilöiden persoonallisuuteen ja huomata, miten erilaisia he olivat ihmisinä. Joukossa on rehellisesti sanottuna ollut hyvin erikoisiakin persoonia.

Yli 250-sivuista, runsaasti kuvitettua Mannerheim-ristin jääkäriritarit -teosta on saatavilla hyvin varustetuista kirjakaupoista. Sitä voi ostaa myös Heikki Lehtoselta. Tiedustelut puhelimitse: 040 562 7607.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut