Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Välikohtaus espoolaisen arvoalueen S-marketin kassajonossa: Mies sylkäisi päin naismyyjän kasvoja ja huoritteli

Kolmikymppiselle miehelle luettiin sakkotuomio Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa torstaina miehen solvattua naismyyjää huoraksi kaupan kassalla Espoossa viime talvena.

Mies tuomittiin myyjän kunnian loukkaamisesta 30 päiväsakkoon. Hänen tuloillaan sakon määräksi tuli 180 euroa.

Rikos tapahtui Haukilahden S-marketin kassajonossa helmikuussa.

Myyjän mukaan hän oli palvelemassa asiakkaita kassalla, kun kuuli rumaa puhetta hihnan toisesta päästä. Äänessä oli myyjän mukaan mies, joka käytöksellään pelotti yhden asiakkaan pois kaupasta.

Myyjä kertoi kehottaneensa miestä vaikenemaan ja rauhoittumaan, jolloin mies huoritteli myyjää – naisen sukupuolielimeen liittyvällä kirosanalla sanojaan vahvistaen.

Lisäksi mies heitti myyjää ostamallaan tupakka-askilla ja ennen poistumistaan kääntyi vielä sylkäistäkseen naista.

Noin puolen metrin etäisyydeltä tehty sylkäisy osui myyjän kasvomaskiin.

Mies kiisti kiroilleensa asiakkalle. Hän myönsi kiroilun myyjälle, mutta kiisti huorittelun. Sylkäisyn hän sanoi tähdänneensä lattialle, eikä tarkoituksena ollut osua naista.

Miehen mukaan hän oli kimpaantunut asiakkaalle, joka oli pysähtynyt kassajonossa. Myyjän puuttuminen tilanteeseen oli tuntunut pahalta.

Myyjän mukaan mies oli aiemmin ollut kaupassa harjoittelijana.

Oikeuden mukaan kyseessä oli sana sanaa -vastaan tilanne. Oikeus piti myyjän versiota uskottavampana, sillä tämä kertoi tapahtumista johdonmukaisesti.

Miehen kertomus sen sijaan muuttui esitutkinnan ja oikeuskäsittelyn välillä, ja se oli oikeuden mukaan lisäksi yleisluontoinen ja jopa epäjohdonmukainen.

Oikeus kiinnitti huomiota siihen, ettei miehen kertomus oikeudessa sisältänyt yksityiskohtia, vaikka tällä oli käytettävissään tulkki.

Esitutkintavaiheessa mies oli poliisin kuulusteltavana ilman tulkkia.

Oikeuden arvion mukaan mies ymmärsi suomea varsin hyvin.

Oikeus ei pitänyt uskottavana miehen vetoomusta heikkoon terveydentilaansa, josta ei ollut muuta selvitystä kuin miehen oma kertomus.

Näin ollen oikeus päätyi toteamaan, että huorittelua on pidettävä naispuolista ihmistä loukkaavana. Lisäksi kasvoille sylkeminen on jo yksin sellainen halventava ele, joka täyttää rikoslain mukaisen kunnianloukkauksen tunnusmerkistön.

Sakkojen lisäksi mies joutuu korvaamaan valtiolle todistelukustannukset, yhteensä 20 euroa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.