Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuoret tekevät Espoossa entistä enemmän rikoksia mutta poliisi joutui lopettamaan kouluvierailut – "Nyt tulemme paikalle vasta siinä vaiheessa, kun jotain vakavaa on sattunut"

Rikokset: Poliisilla on tärkeä viesti vanhemmille.

Samaan aikaan kun nuorten rikollisuus on Espoossa lisääntynyt, poliisi on joutunut supistamaan ennalta ehkäisevää toimintaa. Esimerkiksi vierailuista Espoon kouluihin on muutaman vuoden ajan jouduttu kieltäytymään.

Komisario Hannu Väänänen uskoo, että kouluvierailuilla pystyttäisiin ehkäisemään nuoren ajautumista rikoksiin.

– Aiemmin pystyimme menemään paikalle ja puhumaan nuoren kanssa ennen kuin ongelma kärjistyi ja mitään vakavampaa ehti tapahtua. Siinä tilanteessa nuori on vielä mahdollista saada oikealle tielle. Nyt tulemme paikalle vasta siinä vaiheessa, kun jotain vakavaa on sattunut ja tilanne tulee meille hälytystehtävänä tai rikosilmoituksena, Väänänen avaa tilannetta.

Kentälläkään poliisi ei enää ehdi nuorten pariin. Syy on resurssipula.

– Kaikki aika menee nyt hälytystehtävien hoitoon. Ennalta ehkäisevään toimintaan ei käytännössä jää aikaa.

Väänänen on vakuuttunut siitä, että poliisin näkyvällä läsnäololla ongelmia pystyttäisiin ehkäisemään.

– Olen tehnyt tätä työtä sen verran kauan, että uskallan sanoa, mikä toimii. Poliisin näkyvä läsnäolo nuorten keskuudessa auttaisi useimpia nuoria. Se auttaisi myös tunnistamaan niitä nuoria, jotka ovat niin syvällä, että pelkkä poliisin läsnäolo ei enää auta. Niissä tapauksissa voimme olla yhteydessä nuorisotyöhön, lastensuojeluun ja kouluihin.

Vanhempia Väänänen neuvoo puhumaan nuorten kanssa ja pysymään selvillä siitä, missä ja kenen kanssa nuoret liikkuvat.

– Mediassa törmää nyt paljon gangsta-kulttuurin ihannointiin. Aikuiset voisivat keskustella siitä, mikä on rikos ja millaisia seuraamuksia väkivallan käytöllä on uhrin ja tekijän kannalta.

Poliisin, vanhempien ja muun yhteisön väliintulolla voidaan Väänäsen mukaan vaikuttaa erityisesti niihin nuoriin, jotka ajautuvat nuorisoporukoiden laitamille, mutta eivät vielä ole toiminnan ytimessä.

– Nuorten porukoissa on kolme tasoa. Ytimessä on nuori, joka hakee rikollisella toiminnalla asemaa itselleen ja johon joudutaan kohdistamaan kovia poliisitoimia. Hän tarvitsee ympärilleen ihailijajoukon, eräänlaisen hovin. Näiden ympärillä on vielä kolmas taso nuoria, jotka eivät ole vielä syyllistyneet mihinkään. Juuri ympärillä oleviin vanhemmat voivat vaikuttaa, niin että heidät saataisiin sieltä pois.