Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolaiset nuoret käyttävät yhä raaempaa väkivaltaa, ja yhtenä syynä on se, että sosiaaliseen mediaan pitää saada aina vain raflaavampia videoita – katso kuvat aseista, joita poliisi on takavarikoinut alaikäisiltä

Ilmiö: Alle 15-vuotiaiden tekemät vakavat rikokset ovat kasvussa Espoossa.

Poliisi törmää Espoossa yhä useammin alaikäisten nuorten ja lasten tekemiin väkivaltarikoksiin, joilla haetaan näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa.

Pelkästään kuluvan vuoden aikana Espoossa on ollut epäiltynä henkeen ja terveyteen kohdistuneissa rikoksissa 85 alle 15-vuotiasta nuorta. Määrä on kasvussa, sillä viime vuonna vastaavaan ajankohtaan mennessä luku oli 63.

– Ilmiö on noussut esiin viime vuosina ja korostunut erityisesti viimeisen vuoden aikana, vahvistaa komisario Hannu Väänänen Länsi-Uudenmaan poliisista.

Lue myös:

16-vuotiaalta pojalta yritettiin ryöstää arvokas Canada Goose -takki Espoossa, ja oikeus tuomitsi teosta nyt vuoden ja 6 kuukauden vankeustuomion – tuomari olisi hylännyt syytteen

Seuraavalla kerralla pitää olla vielä raflaavampi video.”

Väkivalta liittyy usein ryöstöihin, joissa viedään esimerkiksi kalliita merkkivaatteita tai puhelimia. Nuorimmat tekijät ovat jopa 12-vuotiaita.

Yhtenä syynä Väänänen näkee gangsta-kulttuurin, jossa ihannoidaan luksusmerkkejä ja väkivaltaa. Väkivaltaisilla teoilla haetaan asemaa ja arvostusta sekä porukassa että sosiaalisessa mediassa.

– Juttu on se, että jaetaan somessa video, jossa on tehty väkivaltaa. Kalliit merkkivaatteet, jotka ovat nuorille statusjuttuja, tulevat siihen lisäksi. Tämä johtaa helposti kilpavarusteluun, jossa seuraavalla kerralla pitää olla vielä raflaavampi video. Olemme törmänneet Espoossa esimerkiksi tappeluihin, joita on järjestetty, jotta niitä voidaan videoida.

Väkivallan ihannointi näkyy Väänäsen mukaan siinäkin, että merkkivaatteita hankitaan ryöstämällä, eikä varastamalla kaupoista.

– Jossain vaiheessa ryöstöjä oli jopa enemmän kuin varkauksia. Tilannehan on silloin ihan päälaellaan.

Gangsta-kulttuuriin ja sitä lähellä olevaan niin sanottuun roadman-tyyliin kuuluu myös yhteiskuntavastaisuus ja auktoriteettien vastustaminen. Tämä näkyy Väänäsen mukaan esimerkiksi rajuna kielenkäyttönä.

– Poliisi, opettajat, lipuntarkastajat, vartijat, lähes mitkä tahansa auktoriteetit saavat osakseen tappouhkauksia ja huorittelua, ihan käsittämätöntä kielenkäyttöä jopa alakouluikäisiltä lapsilta.

Väänänen korostaa, että pelkkä tiettyyn tyyliin pukeutuminen ei tee nuoresta rikollista. Ongelmia syntyy, jos omaksutaan tyyliin kuuluva yhteiskuntavastaisuus ja rikollisen elämäntavan ihannointi.

Lue myös:

Espoolaiselta teinipojalta ryöstettiin päältä yli 1000 euron olkalaukku, 450 euron huppari ja Guccin lompakko – tekoa edelsi yhteydenotto Snapchatissa

Nuorten ja nuorisorikollisuuden parissa Espoossa vuosia työskennellyt Väänänen on ilmiöstä hyvin huolissaan. Hänen mielestään nuorten ongelmanratkaisukyky on kaventunut. Väkivaltaa käytetään ja sillä uhataan yhä herkemmin. Mukana kannetaan puukkoja, joihin myös tartutaan.

– Väkivalta voi olla ihan älytöntä. Nuoret eivät selkeästi ymmärrä, mitä voi tapahtua, kun lyödään puukolla tai hypitään päällä. He eivät myöskään ymmärrä, mitä seuraamuksia tällaisilla teoilla on heidän omaan elämäänsä, Väänänen sanoo.

Rikoksissa on epäiltyinä sekä poikia että tyttöjä.

– Tyttöjen osuus on yllättävän suuri ja meillä on myös tapauksia, joissa tyttöjä on päätekijöinä. Valitettavasti myös maahanmuuttajatausta näkyy, sitä ei voi kiistää, Väänänen toteaa.

Väänänen huomauttaa kuitenkin, että yhteinen nimittäjä nuorten oireilulle ja rikoksille on syrjäytyminen, ei se, että henkilö on maahanmuuttaja.

– Syrjäytyminen on se, joka vie rikoksen polulle, ei maahanmuuttajatausta. Tekijöissä on myös syrjäytyneitä kantasuomalaisia, mutta maahanmuuttajilla syrjäytymisen riski on suurempi. Kotouttamisessa ei kaikissa tapauksissa ole onnistuttu, Väänänen sanoo.

Lue myös:

Suurpellon Subwayn ryöstöstä epäillyt alle 15-vuotiaita – Poliisi: Toinen yritti ryöstää veistä näyttäen myös ruokakaupan ja lapsen pyörän