Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Järjestäytynyt rikollisuus houkuttelee yhä nuorempia – Poliisin mukaan erityisesti yhdellä ryhmällä on suuri riski joutua pelinappuloiksi: "Näillä tapauksilla on usein traagisimmat seuraukset"

Poliisi: Nuorimmat voivat ajautua ryhmiin tietämättään.

Julkisuudessa on viime aikoina puhuttu järjestäytyneestä rikollisuudesta ja rikollisjengeistä, joiden lonkerot tavoittavat yhä nuorempia.

Esimerkiksi Länsiväylän sisarlehden Helsingin Uutisten haastattelussa KRP:n rikosylikomisario Christer Ahlgren totesi, että Helsingissä ja sen lähialueilla on useita huolta aiheuttavia nuorisojengejä.

Ilmiö on tuttu ja tiedossa myös Länsi-Uudenmaan poliisissa. Espoon alueella toimii järjestäytyneen rikollisuuden ryhmiä ja on viitteitä siitä, että niihin liittyy yhä nuorempia, vahvistaa Länsi-Uudenmaan poliisin komisario Hannu Väänänen.

– Näillä ryhmillä ei ole ikärajaa. Osa nuorista ei välttämättä ajattele tietoisesti liittyvänsä jengiin tai ryhmään, ja nuorimmat voivat ajautua niihin jopa tietämättään tai ymmärtämättään. Erityisesti syrjäytyneillä nuorilla on suuri riski joutua järjestäytyneen rikollisuuden pelinappuloiksi. Näillä tapauksilla on usein traagisimmat seuraukset, Väänänen kommentoi.

Nuorisorikollisuuden parissa vuosia työskennellyt Väänänen muistuttaa kuitenkin, että rikollisryhmien pariin ajautuvat nuoret ovat jäävuoren huippu.

– Suurin osa nuorten oireilusta ja rikoksista ei liity millään tavoin järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Joka kerta kun ryhmän nimi mainitaan, se ajaa muutaman nuoren liittymään.”

Väänänen ei halua yksilöidä nimeltä järjestäytyneen rikollisuuden ryhmiä. Hän viittaa erityisesti eri medioissa viime aikoina esillä olleeseen jengiin, jonka päämajan on väitetty olleen Leppävaarassa.

– Ryhmän toimintaa on havaittu Länsi-Uudenmaan poliisin alueella ja poliisi seuraa tilannetta.

– Yritämme kuitenkin välttää nimen mainitsemista, koska nämä ryhmät elävät julkisuudesta ja keräävät siitä mainetta ja kunniaa itselleen. Joka kerta kun tällaisen ryhmän nimi mainitaan, se ajaa muutaman nuoren liittymään sinne. Henkilökohtaisestei olen sitä mieltä, että näitä nimiä ei pitäisi julkisuudessa mainita, Väänänen perustelee.

Väänänen ei myöskään halua mainita tiettyjä alueita Espoosta.

– Rikollisryhmät liikkuvat siellä missä ihmisetkin, hän toteaa.