Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tapiolalainen himoneuloja Sanna Pyykönen päätti lopettaa vaatteiden ostamisen, ja nyt hän neuloo vaatteensakin itse: "Tosi perusjutuilla pääsee alkuun"

Harrastus: Tapiolalainen Sanna Pyykönen kirjoittaa siskonsa kanssa suosittua käsityöaiheista blogia. Neulominen on hänelle enemmän kuin harrastus.

Neulominen ei todellakaan ole vain mummojen harrastus. Tämän tietää neulontaan koukussa oleva Sanna Pyykönen.

– Ehkä neulominen on ollut silloin joskus sitä, että mummot vaan tekee kotona villasukkia. Mutta onneksi neulonta on nyt tullut nuorisonkin harrastukseksi. En tiedä, miksi se on ollut sellainen mummojen juttu.

Myös Pyykösen tuttavapiiristä löytyy monta neulontaan hurahtanutta ystävää sekä kaksoissisko Maaria.

Nuoret ovat innostuneet neulonnasta osittain koronan takia. On alettu puhua jopa neulebuumista.

Pyykkösen oma polku kohti kokenutta neulojaa alkoi jo lapsena. Harrastus lähti käyntiin äidin ja isovanhempien innoittamana, mutta ratkaiseva hetki oli kahdeksannella luokalla, kun Pyykönen aloitti ensimmäisen villapaitansa.

– Siitä se sitten lähti. Aloin tehdä enemmän käsitöitä, nimenomaan villapaitoja.

Nykyään Pyykönen neuloo joka päivä useita tunteja. Usein Pyykösen katsoessa telkkarisarjoja puikot kilisevät käsissä.

Neulomisessa Pyyköstä kiehtoo sen tuoma luovuuden vapaus sekä ekologisuus. Viime elokuussa aloittamasta vaatteidenostolakosta lähtien hän on tehnyt vaatteensa itse.

Neulominen merkitsee Pyyköselle myös henkistä rentoutumista. Korona-ajan alkaessa Sanna uupui ja sairaslomalla neulominen oli erityinen henkireikä.

Viime vuonna Pyykönen ja hänen kaksossiskonsa Maaria aloittivat käsityöteemaisen kaksosflikat.fi-blogin. Sinne he jakavat itse suunnitelmia ohjeita, jotka ovat ilmaisia.

Blogi on ollut kävijöiden mieleen. Pyykösen mukaan kävijöitä on ollut paljon ja heitä ovat kiinnostaneet etenkin Pyykösen ylpeydenaihe, unikkoneuleohjeet.

Monelle on voinut jäädä neulomisesta nihkeä kokemus peruskoulun käsityötunneilta.

Vanhat epäonnistumiset kannattaa kuitenkin jättää taakseen ja tarttua puikkoihin uudelleen. Alku oli hankala jopa neulontamestari Pyyköselle.

– Varsinkin ala-asteella kaikki neuletyöni olivat vinoja patalappuja ja eri kokoisia lapasia. En ole aina ollut mitenkään pro. Kuka vaan voi ruveta myöhemmin neulomaan ja saada parempia tuotoksia aikaan.

Pyykkösen neuvo harrastuksen aloittajille on aloittaa helpoimman projektin sijaan sellaisesta projektista, joka inspiroi ja on niin hieno, että se on vietävä maaliin.

Neulonnan perusteet taitavaa Pyykönen kehottaa rohkeasti kokeilemaan villapaidan neulomista.

– Villapaidan neulonta vaatii sitä, että osaa vähän lukea ohjeita ja ymmärtää kaikki termit, joita ohjeissa käytetään. Muuta ei tarvitse kuin osata oikea ja nurja silmukka ja osata kaventaa. Tosi perusjutuilla pääsee alkuun, hän sanoo.