Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Autovero poistui tänään täyssähköautoilta – Vaikutus auton hintaan saattaa yllättää

Täyssähköautoilta poistui lokakuun alussa autovero. Autoala uskoo sen lisäävän sähköautojen kysyntää selvästi loppuvuonna.

Syyskuussa rekisteröidyistä henkilöautoista 30 prosenttia oli ladattavia. Ladattavien hybridien osuus oli 19 prosenttia ja täyssähköautojen 11 prosenttia.

– Sähköautojen rekisteröinnit jäivät syyskuussa normaalia alemmas, koska lokakuun alussa poistuva autovero on siirtänyt täyssähköautojen rekisteröintejä lokakuun puolelle, kertoo tiedotteessa toimitusjohtaja Pekka Rissa Autoalan Keskusliitosta.

Täyssähköautoilla autovero on 2,7 prosenttia. Täyssähköautojen keskimääräinen hankintahinta on noin 55 000 euroa, joten veron poistaminen laskee henkilöauton hintaa noin 1 500 eurolla.

Veron poisto ja sähköautojen hankintatuki voivat alentaa auton hintaa yhteensä lähes 3 500 eurolla. Hankintatuki päättyy vuoden vaihteessa.

Autoala on arvioinut, että yhdessä hankintatuen kanssa autoveron poistaminen lisäisi täyssähköautojen määrää autokannassa vuosina 2022–2030 noin 35 000 autolla.

Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan sähköautojen ja polttomoottoriautojen hintaero on keskimäärin lähes 20 000 euroa.

Uusien autojen rekisteröinnit jäivät Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan syyskuussa selvästi viime vuoden lukemista.

Suurinta lasku oli henkilöautoissa. Viime kuussa rekisteröitiin 6 534 uutta henkilöautoa. Se on 22,4 prosenttia vähemmän kuin viime syyskuussa.

Sen sijaan käytettyjen henkilöautojen myynti sujui reippaasti. Niitä myytiin syyskuussa 59 895. Se on 2,4 prosenttia enemmän kuin viiden viime vuoden syyskuun keskimääräinen lukema. Tammi-syyskuussa käytettyä autoja on myyty yhteensä noin 490 000 kappaletta.

Pakettiautoja rekisteröitiin syyskuussa 1 059. Tämä on 8,5 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Myös kuorma-autojen rekisteröinnit kääntyivät syyskuussa laskuun.

Tammi-syyskuussa on ensirekisteröity yhteensä 336 uutta linja-autoa. Määrä on 39 prosenttia suurempi kuin viime vuoden vastaavana aikana, jolloin koronatilanne jäädytti uusien linja-autojen kysyntää.