Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Entisen opiston ympärille suunnitellaan isoa siirtolapuutarhaa Kirkkonummella – houkuttimena mittava liikuntakeskus uimahalleineen

Kirkkonummen Evitskogiin entisen opiston ja nykyisen hotellin ympäristöön kaavaillaan isoa siirtolapuutarha-aluetta Helsingin vanhojen vastaavien alueiden malliin.

Yrittäjä Vesa Kallioniemi on lähestynyt Kirkkonummen kuntaa suunnitelmineen ja anoo alueen kaavoituksen aloittamista.

Kallioniemi hankki pakkohuutokaupassa entisen opiston maa-alueineen pari vuotta sitten.

Alueella on majoitustilojen lisäksi mittava liikuntakeskus ja uimahalli.

Kallioniemi asuu itse kiinteistön naapurissa ja on hakenut pidempään ideoita alueen kehittämiseen ja vanhan opistokokonaisuuden elvyttämiseen. Hotellia pitää tätä nykyä toinen yrittäjä.

Lue myös:

Tyhjillään olleen opiston tiloihin avattiin liikuntakeskus Kirkkonummella – "Tavoitteena saada uimahallikin käyttöön"

Kallioniemen suunnitelmissa on rakennuttaa opiston ympäristöön pääosin pieniä, noin 30 neliön kesäasuttavia mökkejä, joiden ympärillä on mahdollisuus puutarhanhoitoon. Mökkejä tulisi alueelle ainakin useita kymmeniä.

Idea on lähtökohtaisesti samanlainen kuin esimeriksi Helsingissä jo yli 100 vuotta sitten rakentuneet siirtolapuutarhat.

Keskeisenä ajatuksena on Kallioniemen mukaan saada eloa liikunta- ja urheilutiloille, jotka ovat vajaakäytössä.

Siirtolapuutarhamökkien omistajilla olisi käytössään erittäin hyvät liikuntatilat uimahallia myöten.

– Tavoitteena on, että kylä aktivoituu, saadaan lisää työpaikkoja ja nykyisiä elinkeinonharjoittajia tuetaan Kirkkonummen alueella laajemminkin, Kallioniemi kertoo.

− Kaavoitettavaa aluetta kehitetään mahdollisimman ekologiseen lähimatkailun ja vapaa-ajanvieton tarpeisiin. Hanke mahdollistaa myös viereisen Lonoks-järven kunnostamisen, hän lisää.

Kallioniemi on katsellut muun muassa Espoossa vastaavia hankkeita.

– Erityisesti pääkaupunkiseudulla on viljelyn ja puutarhanhoidon mahdollistava siirtolapuutarhatyyppinen yhteisöllinen ja ympäristöä kuormittamaton vapaa-ajan asuminen noussut halutuksi vapaa-ajanvieton muodoksi.

Hankkeessa kunnan kontolle jäisi vain kaavoitus. Suunnittelualue on runsaat 17 hehtaaria.

Alueelle ei ole suunniteltu mitään kunnallista infraa, kuten katuja. Kesäkäyttöön tarkoitetuissa loma-asunnoissa ei sallita esimerkiksi vesivessoja.

Kirkkonummen kunnanhallitus käsittelee kaavoitussopimusta 4. lokakuuta.

Lue myös:

Espoon uudet siirtolapuutarhamökit menivät kuin kuumille kiville – tulevaisuudessa mökkejä saattaa tulla kahdelle alueelle, mutta hankkeet eivät ole edenneet