Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maksamaton liikennevakuutus voi tuoda jopa tuhansien eurojen laskun – Näihin syihin turha vedota

Liikennevakuutuksen laiminlyöntimaksu määrättiin vuonna 2020 yli 46 000 autoilijalle. Korkeimmillaan maksamaton liikennevakuutus voi tuoda jopa tuhansien eurojen laskun. Pienestäkin viivästyksestä liikennevakuutuksen ottamisessa seuraa vähintään 75 euron maksu.

– Liikennevakuutuksen laiminlyöntimaksujen määrä on ollut nousussa ja tänä vuonna arvioidaan, että niitä määrätään jo yli 50 000 autoilijalle, sanoo tiedotteessa lakimies Suvi Karhu Valtiokonttorista.

Liikennevakuutus on lakisääteinen. Ajoneuvolla tulee aina olla voimassa oleva liikennevakuutus. Myös esimerkiksi mopot, mönkijät, moottorikelkat, perävaunut ja ns. peltoautot on vakuutettava.

Jos vakuutusta ei ole, laiminlyönnin seurauksena määrätään vakuuttamattomuusmaksu. Maksuilla korvataan vakuuttamattomien ajoneuvojen aiheuttamia liikennevahinkoja, jotka muuten jäisivät muiden autoilijoiden maksettavaksi.

Liikennevakuutuskeskuksen mukaan vakuuttamattomien ajoneuvojen aiheuttamat vahingot ovat lisääntyneet merkittävästi viime vuosina. Vuodesta 2016 vuoteen 2020 vahinkojen määrä on noussut 30 prosentilla.

Vakuuttamattomuusmaksu koostuu vakuutusmaksua vastaavasta maksusta ja laiminlyöntimaksusta.

Vakuutusmaksua vastaava maksu on suurempi kuin vakuutusyhtiöstä otetun liikennevakuutuksen maksu. Se määräytyy Liikennevakuutuskeskuksen maksuperusteen mukaisesti ja perustuu tämän tekemiin laskelmiin.

Laiminlyöntimaksu voi olla jopa kolme kertaa vakuutusmaksua vastaavan maksun suuruinen riippuen muun muassa laiminlyöntiajan pituudesta. Yhteissumma voikin nousta jopa tuhansiin euroihin.

– Jopa 68 prosenttia liikennevakuutuksen laiminlyöntimaksuista on minimimaksuja, eli kyseessä on korkeintaan päivän tai parin myöhästyminen, Karhu toteaa.

Vuonna 2020 vakuuttamattomien ajoneuvojen vahinkoja ilmoitettiin Liikennevakuutuskeskukselle liki tuhat. Ajokelvotonkin ajoneuvo on vakuutettava, jollei ole ilmoittanut Traficomille sen liikennekäytöstä poistosta.

Vakuuttamaton ajoneuvo on käyttökiellossa, kunnes vakuutus on asianmukaisesti hoidettu. Poliisi voi poistaa vakuuttamattoman ajoneuvon rekisterikilvet.

Valtiokonttori neuvoo olemaan erityisen valppaana, jos ostaa ajoneuvon yksityiseltä.

Vakuuttamisvelvollisuudesta voi lukea lisää Liikennevakuutuskeskuksen nettisivuilta.