Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirkkonummen Fyyrille kotimaisen arkkitehtuurin ykköspalkinto – näin runollisesti filosofi Esa Saarinen perustelee valintaansa

Kirkkonummen uusi pääkirjasto on tänään suomalaisen arkkitehtuurin pääpuheenaihe. Fyyri on valittu tämänvuotisen Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi.

Kahdeksatta kertaa tänä vuonna myönnetyn palkinnon ratkaisi loppuvaiheessa filosofi Esa Saarinen.

Kilpailun idea on, että Arkkitehtiliiton nimeämä alan asiantuntijaraati valitsee ehdokkaat, ja sen jälkeen lopullisen ratkaisun tekee tunnettu henkilö, joka ei ole arkkitehti.

Palkintoon olivat ehdolla Fyyrin lisäksi Helsingin kaupungin rakennuttama virastotalo ja Ylivieskan kirkko.

Näin Saarinen perustelee tiedotteessa valintaansa:

− Kirjastojen tulee uusiutua, kuten Kirkkonummi on tehnyt. Kirjaston kautta yhteisö palvelee itseään ja rakentaa tulevaisuuttaan tarjoamalla jokaiselle tilan ajatella enemmän, ajatella toisin, uusin ja odottamattomin tavoin, sävyin ja sananvalinnoin.

− Kirjaston filosofia on demokratian, tasavertaisuuden, ihmisyysuskon pysyvästi ajankohtainen kulmakivi.

− Nykyaikaisen kirjastoajattelun mukaisesti Fyyri on monitoimitila, mutta tämä hallintokielinen nimike ei tee sille oikeutta. Kyse on ilmapiirin vaalimisesta ja kohtaavuudesta ja siitä elintärkeästä yhteisöilmiöstä mikä syntyy, kun ihmiset kokevat omakseen jonkin mikä yhdistää.

Fyyrin suunnittelusta vastasi JKMM Arkkitehdit. Pääsuunnittelijana hankkeessa toimi Teemu Kurkela, projektiarkkitehtina Jukka Mäkinen ja sisustusarkkitehtina Tiina Rytkönen.

Lue myös:

Kirkkonummen uusi pääkirjasto Fyyri nousi jälleen kovatasoiseen arkkitehtuurikilpailuun

Kirkkonummen uusi kirjasto kiinnostaa väkeä – samaan aikaan koronasuositukset mietityttävät