Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon kaupunki vaati, että Vermonniityn uusissa vuokrataloissa pitää olla jotain merkittävää – Näin suunnittelijat ja arkkitehdit vastasivat huutoon: "Aika moni ohikulkija on jo kiinnostuneena pysähtynyt lukemaan"

Asuminen: Vermonniittyyn valmistuu loppuvuodesta uusia vuokra-asuntoja. Vuosien kuluessa tuhannet asukkaat saavat uuden kodin hyvien palvelujen läheisyydestä.

Perkkaalle, Vermonniityn asuinalueelle valmistuu loppuvuodesta 267 uutta Lumo-vuokra-asuntoa.

Ensimmäiseksi valmistuu Runoratsunkatu 11, joka erottuu ympäristöstään julkisivua koristavilla kansanrunoilla.

– Otin lähtökohdaksi alueen historian. Hevosenkenkä olisi ollut ilmiselvin vaihtoehto, mutta se on jo käytössä naapuritalossa. Koska kadun nimi on Runoratsunkatu, päädyin siitä runoteemaan, selvittää graafinen suunnittelija Annika Jaakkola Jaakkola Arkkitehdeista.

Kalevalaiset runot sopivat hyvin paanu-inspiroituneeseen yläkerrosten kuvioon.

– Kansanrunoja on valtava määrä. Lähdin valikoimaan niistä asumiseen liittyviä runoja. Ensin niistä piti karsia kaikkein ronskimmat pois, Annika Jaakkola kertoo.

Kaukaa katsottuna graafinen betoni näyttää rytmikkäästi kuvioidulta, mutta läheltä katsottuna siitä paljastuvat runot. Jokainen runo on perinteisessä kalevalamitassa eli nelipolvisessa trokeessa, joka soljuu samalla poljennolla kuin ”vaka vanha Väinämöinen”.

– Aika moni ohikulkija on jo kiinnostuneena pysähtynyt lukemaan runotekstejä. Uusien asukkaiden on helppo sanoa vierailleen, että ”asun siinä talossa, jossa on runoja”, Annika Jaakkola toteaa.

Espoon kaupunki on ohjeistanut kaavoituksella, että taloissa pitää olla jotain merkittävää ja että katutila on tärkeä koko korttelissa. Näin ollen korkeissa taloissa pitää olla selkeä jalusta, torniosa ja huippuosa.

– Runoratsunkatu 11:n kivijalassa on taloyhtiön asukkaiden käyttöön tulevia yhteistiloja, joissa voi järjestää vaikkapa perhejuhlia, arkkitehti Matti Rajamaa Jaakkola Arkkitehdeista kertoo.

– Lisäksi tarjolla on saunatilat. Yhteissaunalle on nykyaikanakin kysyntää, kunhan se on hyvin varusteltu.

Vermonniitty houkuttelee hyvien palveluiden läheisyydellä ja vehreydellä. Alue on suunniteltu niin, että jokaisesta tornista pääsee viheralueelle tai puistoon. Leppävaaran urheilupuisto liikuntamahdollisuuksineen on lähellä, samoin Talin tarjonta. Hevosurheilusta kiinnostuneita hemmotellaan Vermon raviradan läheisyydellä. Perkkaan koulua rakennetaan kivenheiton päähän.

– Osasta ylimmistä kerroksista avautuu merinäköala ja osasta asunnoista näkee Vermon raviradalle asti, Rajamaa mainitsee.

16-kerroksinen talo on osa neljän tornitalon korttelia. Lähes kaikista asunnoista näkee yhteispihalle, joten lapset voi turvallisesti jättää leikkimään pihalle.

Runoratsunkatu 11:ssä on 57 yksiötä, 45 kaksiota ja 28 kolmiota.

Uuno Kailaan katu 4 valmistuu Runoratsunkadun vanavedessä joulukuun lopussa.

Vermonniityn vahvuuksiin kuuluvat kulkuyhteydet. Leppävaarasta Helsinkiin pääsee junalla 13 minuutissa. Mäkkylän juna-asemalle kävelee noin 15 minuutissa. Tulevaisuudessa asuinaluetta palvelee myös raidejokeri.

Koko Vermonniitty on suunniteltu noin 6 000 asukkaalle. Alueelta on purettu pois Siemensin tehdas.