Elokapina on saanut mielenosoitustensa äänentoistolaitteisiin sähköt eduskuntatalosta ilmaiseksi, kertoi Länsiväylä eilen tiistaina. Mielenosoitukset saavat eduskunnan sähkön käyttöönsä erittäin yleisesti, kertovat turvallisuusesimies Lasse Jartti ja hallintojohtaja Pertti Rauhio eduskunnasta.
– Näitä pyyntöjä tulee viikoittain, Jartti sanoo.
Käytäntö on ollut Jartin mukaan voimassa vuosikymmeniä. Sähkön käyttöluvan ehtona on, että mielenosoituksesta on tehty asianmukainen ilmoitus poliisille.
– Leiriytyä ei saa, järjestystä pitää pitää yllä ja kansanedustajien työ täytyy turvata, Rauhio listaa muita edellytyksiä.
Mielenosoittajat saavat sähkön käyttöönsä kysymällä luvan. Lupa ei Rauhion mukaan vaadi päällikkötason päätöstä vaan asianmukaisesti ilmoitetut mielenosoitukset ja tapahtumat saavat sähkön käyttöönsä.
– Se ei ole mikään kustannustekijä. Sitten kenenkään ei tarvitse tuoda sinne aggregaatteja pärisemään tai tekemään mitään muita virityksiä, vaan asia hoituu siististi ja turvallisesti.
Sähkön antaminen mielenosoittajille on eduskunnan tapa tukea avoimuutta ja demokratian toteutumista.
Turvallisuusesimies Lasse Jartti, eduskunta
Eduskunnan kiinteistöpäällikkö Sari Turunen arvioi Länsiväylän jutussa, että mielenosoittajat tarvitsevat sähköä lähinnä äänentoistolaitteilleen.
Tällä viikolla eduskunnan edustalle odotetaan kolmea mielenosoitusta tai tapahtumaa. Näistä kahden järjestäjät ovat pyytäneet käyttöönsä sähköä, kertoo Lasse Jartti.
– Eduskunnan edustalla järjestetään myös muita tapahtumia kuin mielenilmauksia. Elokapinan lisäksi tänään järjestetään Omaishoitajaliiton tapahtuma.
Eduskunnassa ei pidetä kirjaa siitä, miten paljon mielenosoituksia sen edustalla pidetään tai kuinka monelle tarjotaan sähköt.
– Turvallisuusosastolle tulee viikoittain poliisilta tieto heille tulleista mielenosoitusilmoituksista, Jartti toteaa.
Eduskunnan edusta on Rauhion mukaan katsottu erittäin hyväksi paikaksi osoittaa mieltä ja sähkö annetaan tasapuolisesti mitä tahansa asiaa ajaville.
– Olisi suorastaan virkavelvollisuuden vastaista ruveta miettimään, mikä on hyvä asia ja mikä kiistanalainen. Ei sovi Suomen valtion virkamiehen ruveta arvuuttelemaan, minkä hän henkilökohtaisesti hyväksyy, Rauhio linjaa.
– Sähkön antaminen mielenosoittajille on eduskunnan tapa tukea avoimuutta ja demokratian toteutumista, jonka olennainen osa on mielenosoitukset. Emme siis ota kantaa yksittäisiin mielenosoituksiin, vaan tarjoamme sähkön tasapuolisesti kaikille, jotka sitä pyytävät ja jotka ovat tuon asianmukaisen ilmoituksen tehneet, Jartti sanoo.