Espoo yritti tiivistää lukioiden koeviikkoja, mutta murskakritiikki sai kaupungin perääntymään – "En näe uudistuksissa mitään hyvää", sanoo lukiolainen ja ihmettelee, että samaan aikaan puhutaan lukiolaisten hyvinvoinnista
6
Haukilahden lukiota käyvät Iris Visuri ja Tytti Inberg kertovat, että lukiolaisen elämä muuttui uudistusten myötä entistä stressaavampaan suuntaan. Katja Riihola
Katso isompi kuvaIris Visuri ja Tytti Inberg kertovat uudistuksen puhuttaneen lukion kaveripiirissä koko syksyn ajan. Katja Riihola
Katso isompi kuvaIris Visuri ja Tytti Inberg kertovat, että lukiolaisen elämä on muuttunut uudistusten myötä Espoossa entistä stressaavampaan suuntaan. Katja Riihola
Katso isompi kuvaIris Visuri ja Tytti Inberg kertovat, että koeviikkouudistus ja projektiviikko ovat puhuttaneet lukiossa koko syksyn ajan. Katja Riihola
Lukioiden tiivistetystä koeviikosta tuli Espoon kaupungille niin paljon palautetta, että kaupunki päätti tällä viikolla antaa lukioille vapaammat kädet sen järjestämiseen.
Haukilahden lukiota käyvät Tytti Inberg ja Iris Visuri kertovat aiempaa stressaavammaksi muuttuneen koeviikon puhuttaneen lukion kaveripiirissä koko syksyn ajan.
He kertovat allekirjoittaneensa uudistuksen muuttamista vaatineen kuntalaisaloitteen ja lähettäneensä asiasta viestejä ”ympäri Espoota”.
Länsiväylä bongasi toisen vuosikurssin opiskelijat haastatteluun Haukilahden lukion pihalta tiistaina. Espoon kaupungilta kerrottiin torstaina, että lukioille aiotaan antaa enemmän vapauksia päättöviikon ja projektiviikon järjestämiseen.
– Uskoisin, ettei lukiolaisten mielipidettä uudistukseen oltu kysytty. Kun viime keväänä kuulimme asiasta, ajattelimme heti, ettei tämä toimi. Meille sanottiin vain, että antakaa tälle mahdollisuus, Inberg kertoo.
Inbergin ja Visurin mukaan koeviikkouudistus asettaa Espoossa lukiota käyvät muita huonompaan asemaan. Sama vaikutus on heidän mukaansa myös jaksoihin tuodulla projektiviikolla.
Joudumme opiskelemaan entistä enemmän kotona yksin.
Espoo tiivisti koeviikkoa, minkä vuoksi koepäivänä saattaa olla yhden sijaan kaksi kolmen tunnin koetta. Koeviikolle tuotiin myös oppitunteja.
Vielä viime vuonna koeviikko oli seitsemän päivän mittainen, ja lukiolaiset pääsivät yhden kokeen jälkeen valmistautumaan seuraavan päivän kokeeseen.
Lyhyen koeviikon aikana ei ole mahdollisuutta kerrata samalla lailla kokeisiin kuin lukiolaisilla niissä kunnissa, joissa koeviikko on edelleen seitsemän päivän mittainen.
– On todella hankalaa, jos samana päivänä on vaikkapa fysiikan ja kemian tai englannin ja ruotsin kokeet, Visuri sanoo.
– On eriarvoistavaa, että Espoossa on tällainen kokeilu. Pitää valita kumpaan kokeeseen lukee, Inberg jatkaa.
Visuri ja Inberg muistuttavat, että kaksi peräkkäistä koetta kestävät saman verran kuin ylioppilaskoe.
– Koeviikot ovat olleet rankkoja. Ja samaan aikaan puhutaan lukiolaisten jaksamisen ja hyvinvoinnin parantamisesta, Inberg ihmettelee.
Ensimmäinen uudenmallinen jakson päättöviikko järjestettiin Espoossa viime viikolla.
– En näe uudistuksissa mitään hyvää.
Kritiikkiä nuorilta saa myös lukioiden ohjelmaan tullut projektiviikko, jonka aikana oppilailla on kolme 75 minuutin pituista tuntia samaa ainetta peräkkäin.
Heidän mukaansa projektiviikko ei toimi ainakaan lukion toisen ja kolmannen vuosikurssin opiskelijoiden arjessa, koska he opiskelevat vielä vanhan opetussuunnitelman mukaan.
Inberg ja Visuri kertovat myös projektiviikon lisäävän opintostressiä.
– Projektiviikko syö tunteja. Meillä jäi kemiasta yksi aihealue kokonaan käsittelemättä ja fysiikassa ja matematiikassakin tuli kiire, Inberg kertoo.
– Joudumme Espoossa itse opiskelemaan niitä asioita, mitä muut saavat koulussa.
Projektiviikolla aikaa saatetaan käyttää kolmen oppitunnin verran esimerkiksi museokäyntiin, he kertovat.
– Ymmärrän, että lukionkäymisestä yritetään tehdä kivaa, mutta samalla se tarkoittaa sitä, että joudumme opiskelemaan entistä enemmän kotona yksin, Inberg sanoo.
– Jos uudistusten tarkoitus oli vähentää lukiolaisten stressiä, siinä ei ole onnistuttu, Visuri kuittaa.