Lukioille lisää vapautta koeviikkoon – Espoon päätös tiivistää päättöviikkoa aiheutti palauteryöpyn

Espoo luopuu kaikkia suomenkielisiä lukioitaan velvoittaneesta koeviikkouudistuksesta ja antaa lukioille mahdollisuuden etsiä omia toimivampia malleja projektiviikon toteuttamiseen.

Espoo otti lukioita velvoittavat uudistukset käyttöön tämän lukuvuoden alussa. Ennen käytännön muuttamista lukioissa ehdittiin viedä läpi yksi koeviikko.

Vielä viime lukuvuonna lukiolaisilla oli koeviikon aikana yksi koe päivässä. Uudistuksen myötä koepäivässä saattaa olla kaksi kolmen tunnin koetta peräkkäin. Koeviikolle tuotiin myös oppitunteja.

Palautetta uudistuksesta on sadellut niin opiskelijoilta kuin opetushenkilöstöltäkin.

– Olemme kuulleet viestin. Lukiot voivat nyt vapaammin suunnitella päättöviikkoa, mutta sen pidentäminen ei ole ainoa ratkaisu, sanoo Espoon toisen asteen koulutuksen johtaja Tapio Erma.

– Jos päättöviikolla on paljon koepäiviä, on se pois opetuksesta. Etsimme hyvää kompromissia.

Lukiot saavat aiempaa vapaammat kädet myös projektiviikon järjestämiseen.

– Koska yhteinen malli on aiheuttanut huolta ja tyytymättömyyttä, rehtoreiden kokouksessa on päädytty ratkaisuun, että siitä luovutaan ja lukiot voivat etsiä oppimista ja jaksamista tukevia toimintamalleja, joissa varmistetaan myös yhtä oppituntia pidempienkin opetustuokioiden mahdollisuus, muotoilee Erma.

Päättöviikkoa kokeineen tiivistettiin Espoossa opetussuunnitelmauudistuksen myötä, Erma kertoo. Uuden opetussuunnitelman henkeen kuuluu, että arviointiin vaikuttavat muutkin seikat kuin koe.

Erman mukaan tavoitteena on, ettei yhtenä päivänä olisi kahta koetta. Jos opiskelijalla on periodissa paljon opintojaksoja, saattaa kaksi koetta kuitenkin osua samalle päivälle.

– Olemme saaneet analyyttistä ja pohdiskelevaa palautetta. Saattaa olla, että koeviikko on nyt liian raskas, Erma sanoo.

Projektiviikon tavoitteena on mahdollistaa oppimistuokioiden pidentämisellä esimerkiksi lukiolaisten yritys- ja korkeakouluvierailut. Yksittäiset oppitunnit ovat osoittautuneet tähän liian lyhyiksi.

– Meillä on jo paljon yhteistyötä korkeakoulujen ja yritysten kanssa.

– Palautteesta kuitenkin ilmenee, ettei projektiviikko ole vielä löytänyt muotoaan.

Espoon kaupunki on lähettänyt päättöviikosta ja projektiviikosta lukiolaisille ja lukioiden opettajille kyselyn. Kyselyn avulla on tarkoitus vauhdittaa opetuksen järjestämiseen liittyvää keskustelua ja kokemustenvaihtoa, jotta lukioihin olisi mahdollisuus löytää toimivia yhteisiä käytäntöjä.

Erman mukaan yhteisiä malleja tarvitaan, jotta lukiolaisilla on mahdollista ottaa kursseja vaikkapa toisesta lukioista.

– Yritämme etsiä malleja, joilla tuetaan esimerkiksi korkeakouluyhteistyötä. Se tavoite on pysyvä, Erma sanoo.

Lukioiden ratkaisuja seurataan tämän lukuvuoden ajan ja toimiva yhteinen ratkaisu pyritään löytämään ensi lukuvuodeksi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut